Енциклопедия

Раздел Статии:

Кога гроздето е най-сладко?

Кога гроздето е най-сладко?

Гроздето трябва да се бере, когато настъпи моментът на технологична зрялост. За да определите точното време за беритба, трябва в продължение на около 2 седмици през 3-4 дни да вземате средни проби грозде и да определяте захарността му. Зърната да се вземат от различни главини и от различна височина на гроздовете. След смачкването сокът се прецежда през тензух или марля, за да се отстранят мътните частици. Уредът, с който се определя захарността (мъстомер, аерометър), се базира на относителното тегло на сока. Той се налива внимателно в цилиндър или висока стъклена чаша.

Уредът се спуска внимателно, държи се внимателно с пръсти, за да не се полепнат по него частици, които ще помогнат да се отчете нереална захарност. Изравнете очите си с повърхността на течността. Захаромерът има вграден термометър за измерване на температурата, която трябва да бъде 29ºС. Отклоненията от нея до 2-3 градуса не дават особено отражение върху измерванията.

За белите грозда най-подходяща е захарност от 18 до 20 %, а за червените 22-24 %. Това означава, че в 1 л  гроздов сок има съответно по 180-200 г или 220-240 г, която е гроздова и плодова. Те обикновено са в равно количество.

Не слагайте в сока обикновена захар. Тя не може да компенсира недостатъците на непълно узрялото грозде. По изключение подслаждането не трябва да превиши 2%.

 

 | Views: 157 | Прочетено във Вестник за градината