Енциклопедия

Раздел Статии:

Кладницата е лесна за отглеждане

Кладницата е лесна за отглеждане

Опитните гъбари смятат, че кладницата наистина е най-вкусната от всички гъби. Буквално – ядеш и не можеш да спреш. А пък най-лесният начин за нейното приготвяне е да я изпържиш. Ненапразно гъбата заема първо място сред така наречените деликатесни гъби и е на второ място в света по производство след печурката. В природата кладницата расте в гората върху сухи широколистни дървета. Освен превъзходните си вкусови качества, тя има и друго голямо предимство – отглежда се изключително лесно. Може да бъде култивирана и от неопитни гъбопроизводители, без да се налага осигуряването на специални условия за отглеждането й. Можете да я отглеждате на вилата или в апартамента, или пък да украсите с растяща кладница офиса си. Нека сравним начина на отглеждане на кладницата с този на печурката. За печурката е необходим специално подготвен субстрат, богат с азотни съединения, желателно – от животински произход. Ако живеете в града, ако вилата ви е в покрайнините, а наоколо няма ферма, се изправяте пред проблема да осигурите тор. Освен това, този субстрат изисква специално и постоянно внимание, трябва да се следи нивото на амоняка в него, тъй като той може да убие печурката, ако е в повече.

Кладницата расте върху всякакъв субстрат, който съдържа целулоза – основната храна за кладницата – например, върху отрязано пънче от широколистно или плодно дърво. Може да се отгледа и в чувал със стърготини. Така че субстратът за отглеждане на кладницата е много по-достъпен. В градски условия лесно може да си набавите стърготини от дърводелски работилници или предприятия.

 

Отгледайте я върху пънче

 

Вече е възможно да си купите специално подготвени и инокулирани с мицел на кладница пънчета. Да се отгледа кладница върху готови дървесни пънове е много лесно и не изисква особени грижи. След прорастването на мицела, пънчетата се оставят на сенчесто място (напр. под овощни дървета, или зад стопанска постройка, от северната й страна), като се заравят в земята на една трета от височината си.

През лятото и пролетта, пънчетата трябва да се поливат, за да не изсъхнат. Гъбите се берат през пролетта и късната есен, или ранната зима. Есенно-зимната реколта е по-обилна от пролетната.

Реколтата е най-богата през втората година от засаждането. Пънчетата практически могат да се засаждат целогодишно. До прорастването на мицела могат да се държат в мазе или просто в тъмно помещение (това се отнася за топлите месеци на лятото или през зимата). Ако през това време им бъдат създадени необходимите условия – температура 12-18°C, влажност над 80% и осветление около 10 часа на ден, те ще дадат и добра реколта и в помещението. По-късно през пролетта или в края на лятото могат вече да се засадят на открито в градината.

 

Лечебни свойства на кладницата

 

Установено е, че кладницата намалява натрупания в организма “лош” холестерол и действа благоприятно върху нервната система на човека. Японците отдавна извличат от кладницата вещество, което се използва в антитуморни лекарства. Всекидневната консумация само на 100 -150 грама кладница има антиоксидантно действие, помага за предотвратяването и лекуването на язвата на стомаха, спира развитието на атеросклерозата, нормализира кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, има доказано противотуморно въздействие, намалява риска от развитие на ракови заболявания, засилва имунната система, подобрява функционирането на стомашно-чревната система.

 

Оригинално украшение

 

Освен деликатесен и лечебен вид кладницата се оказва много оригинална за украса на жилищното и работното пространство. Пънче с кладница в стаята привнася свежестта на естествената природа в дома и офиса. Имате на вилата пънове, които ви пречат и се чудите какво да ги правите? Пробийте в тях няколко дупки с бормашина, напълнете ги с мицел и след няколко години от пъновете няма да има и следа, а през цялото време ще се наслаждавате на тази деликатесна гъба, без да ви се налага да обикаляте горите, за да я търсите.

 

 | Views: 231 | Прочетено във Вестник за градината