Енциклопедия

Раздел Статии:

Керията е идеално украшение за градската градинка

Керията е идеално украшение за градската градинка

Керията (Kerria japonica) е невероятен декоративен храст, който произхожда от Китай. У нас се развива много добре, особено на по-влажна почва и слънчеви места. Вирее и на полусянка. Издържа и на суша. Цъфти през май.

Керията е листопаден храст, който на височина достига 1,5 – 3 м. Листата са разположени последователно на зелените клони. Имат яйцевидно удължена на форма. Те са назъбени покрая и върху тях като златистожълти фенерчета са нацъфтелите в жълто рози. Керията е устойчив храст на замърсения от газове и пушеци въздух и това го прави много търсен и обичан. Интересна е и формата Kerria pleni flora, защото цветовете на розите са кичести.

Ако зимата е мразовита, има опасност да измръзнат върховете на клонките. Рано напролет изрежете покафенелите връхчета, за да предпазите растението от студа. На помощ идва здравата коренова система, която не позволява тотално да се унищожи храстът. Керията се търси много за паркова украса, подходяща е и за градината. Ако местата са наситени с тревна площ, тя може да стане солитер.

Керията се възпроизвежда лесно по вегетативен начин със зелени резници по време на цъфтежа. Има и по-прост начин за размножаване. През есента с помощта на лопата се разделя стъблото на храста и частите се засаждат на определените места. Напролет новозасадените храсти ще ни радват пак с красивите жълти розички.

За да поръчате разсад за керия, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 770 | Прочетено във Вестник за градината