Енциклопедия

Раздел Статии:

Камбанката – цвете за романтици

Камбанката – цвете за романтици

Камбанките (Campanula) са измежду най-любимите домашни цветя. В градините се отглеждат много видове от тях, като някои са взети направо от природата, а други са култивирани. В саксии обикновено се отглежда видът кампанула изофила, наричана галено момък и девойка. Звездовидните й цветчета, обагрени в бяло или светлосиньо, цяло лято красят балкони и первази. Тя произхожда от Италия, затова се счита, че не издържа на нашите зими. Някои любители обаче не я прибират през зимата, а само се грижат корените да не замръзнат. Презимувалите навън растения се развиват много по-добре.

Напоследък на голяма популярност се радва и карпатската камбанка (Campanula carpatica), която нормално расте в градините и по алпинеумите.

Камбанката няма претенции към почвата, стига да не е заблатена. Мястото може да е както слънчево, така и леко засенчено.  Ако отглеждате растението в саксия, към края на октомври внесете саксията в прохладно помещение (2-10 градуса) или я оставете на балкона. Тъй като мястото в саксията е малко, корените може да измръзнат. Затова саксията се поставя в по-голям съд (сандъче, кашон) и празните пространства се запълват със сух материал – торф, талаш, вестници и т. н. Полива се много рядко в особено топли дни, с много малко вода, а ако времето се задържи студено, не се полива. Ако надземната част загине, не бива да се безпокоим – през пролетта тя отново ще порасне. Щом камбанката се събуди, през март трябва или да се засади в градината, или да се пресади в нова почва.

Размножаването на карпатската камбанка става чрез разделяне на туфите и чрез засяване на семена.

Разделянето става, когато пресаждаме растението – или през март, или през септември-октомври.  По същото време става и засяването на семената. Те се сеят плитко, защото са дребни. Поникват за десетина дни. След като се развие третото истински  листо, малките камбанки се прореждат и изскубнатите се засаждат веднага. Получените от семена камбанки зацъфтяват на втората година.

Особени грижи за камбанките не са нужни. Достатъчно е да се поддържа почвата чиста от плевели и да се полива при нужда. Ако редовно се премахват прецъфтелите цветове, на тяхно място бързо се появяват по няколко нови и така цъфтежът става и по-богат, и по-продължителен.

 

За да поръчате семена за КАМБАНКИ, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 370 | Прочетено във Вестник за градината