Енциклопедия

Раздел Статии:

Как се присажда кайсия?

Как се присажда кайсия?

Кайсията се присажда върху кайсиева и джанкова подложка. Семеначетата на кайсията са известни още като зарзала, тъй като могат да се развият като самостоятелно дърво и да плододават, но плодовете им са много по-дребни от културните сортове и с по-лошо качество.

При младите кайсиеви и джанкови подложки, които не са по-дебели от 12-15 мм в диаметър присаждането се извършва на пъпка (окулиране). Сроковете на това присаждане са или в края на лятото на спяща пъпка или през пролетта, след като започне активно сокодвижение на будна пъпка. При по-стари и по-силно развити подложки, за каквито пита и нашия читател, присаждането се извършва през пролетта на калем.

Характерно за кайсията е, че започва  пролетното развитие много рано. Това налага и присаждането да започне по-рано. В зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони то може да започне още през втората половина на март до към средата на април. По-ранното присаждане се налага поради по-трудното съхранение на калемите в покой до момента на присаждането, а и поради по-ранното развитие на подложките. При по-ранното присаждане, когато още не е започнало активно сокодвижение  и кората не се отделя добре от дървесината  присаждането се извършва на разцеп, на кози крак или на седло. При присаждането на разцеп се извършва по-голямо нараняване на подложката и зарастването е по-трудно. Поради това по-добре е присаждането да се извърши на кози крак или на седло. Ако калемите добре са запазени и кората на подложката  лесно се отделя най-лесно е присаждането да се извърши под кора. При присаждането на разцеп, на кози крак и на седло много важно е при поставянето на калема кората му да съвпадне с кората на подложката.

 

Ако искате да се запознаете с уникалната СИНЯ КАЙСИЯ, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 511 | Прочетено във Вестник за градината