Енциклопедия

Раздел Статии:

Как се отглежда блатното кокиче

Как се отглежда блатното кокиче

Родът на блатното кокиче (Leucojum aestivalis) включва 12 вида многогодишни растения, които обитават Централна Европа и Средиземноморието. Естествените местонахождения са мокрите, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. У нас се среща в югоизточната част на страната – Бургаско, Сливенско, Ямболско. Там се отглежда и като декоративен вид, под наименованието Гергьовско кокиче, сазово кокиче, дремавче, жабешко лале и други.

 

Обича богата почва

 

Блатното кокиче образува луковици до 3 см в диаметър. От тях се развиват по 3-7 листа с линейна форма, които имат влагалище. Цъфти през април-май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Достигат до 60 см височина. Носят от 3 до 10 наведени надолу цветчета. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче. Околоцветникът се състои от шест еднакво дълги бели листчета, със зелено петънце на върха. Те не са сраснали, а се припокриват като образуват звънчевиден перигон. Сред тях се намират тичинките. Заради нектара пчелите масово посещават цветовете.

Изискванията на растенията при отглеждане в градини се свеждат до задължителното условие – влагата в почвата да е изобилна. Желателно е почвата да е богата на хранителни вещества, а мястото да е на сянка или полусянка. Тъй като всяка година се образуват нови луковички, за да не издребняват растенията, през 4-6 години трябва да се прореждат. Засажда се на дълбочина 8-10 см и на разстояния 20 х 15 см. Може да се размножава и със семена, но в този случай растенията зацъфтяват след три-четири години.

Блатното кокиче е много подходящ вид за зацветяване около водни площи и тревни масиви. От него се организира и производство на рязан цвят.

 

За да поръчате луковици за блатно кокиче, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 83 | Прочетено във Вестник за градината