Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да си отгледате Годжи Бери от семена

Как да си отгледате Годжи Бери от семена

Основната характеристика на това растение, е минималната грижа от която се нуждае. Освен това е доказано, че Годжи Бери е най-продуктивно, когато е под стрес. Така че, отгледайте го до младо растение и след това просто се радвайте на богата реколта.

Годжи Бери е многогодишен храст с ядливи плодове, произхождащ от Хималаите и познат като “храната на дълголетниците”. Плодовете му са вкусни и богати на антиоксиданти и могат да се консумират директно или да се добавят в ястия и напитки. Расте добре в климатичните условия на България. Защитете младите растения от зимата в закрити помещение през първата година от живота им, а след това ги засадете на постоянното им място в двора.

 

Отглеждане от семена – стъпка по стъпка

 

Направете разсад

 

Най-подходящото време за размножаване на Годжи Бери от семена е периодът януари-април. Ще ви трябват: средноголяма саксия с дренажни дупки на дъното и подложка, торфена смес за разсади и семена от Годжи Бери.

Засейте семената на 1-2 см дълбочина в саксия, на дъното на която предварително сте сложили 1-2 шепи дребни камъчета за по-добър дренаж. Допълнете саксията с торф за разсади – фина смес от торф, кокосови стърготини и перлит, която не съдържа вредители и причинители на болести (Можете да си я поръчате на познатите ви телефони). Това ще ви гарантира здравословна среда на растеж. След като разпръснете равномерно семената, допълнете с 1-2 см почва и притиснете леко с ръка така, че да създадете добър контакт между почвата и семената. Полейте с вода на тънка струя и сложете на светло място и стайна температура, докато семената покълнат.

 

Грижи за младото Годжи Бери

 

Когато разсадът достигне 7-8 см го пресадете в по-голяма саксия и го поставете на слънчево и топло място. Поливайте го умерено: почвата трябва да е влажна, но без да заблатявате. Подхранвайте го 1-2 пъти месечно с тор за цъфтящи храсти. 

Осигурете защитено място през първата зима на Годжи Бери или, ако вече сте засадили растението на двора, го покрийте с градински текстил. Това ще осигури оранжерийни условия на младото растение и ще го защити от студовете през първата му зима.

През следващата година, пресадете Годжи Бери на постоянното му място в градината. Растението е непретенциозно към почвата и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви. В условията на българските зими, порасналото Годжи Бери издържа до -20 градуса и не изисква особени грижи.

 

За да си поръчате семена за ГОДЖИ БЕРИ, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 567 | Прочетено във Вестник за градината