Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да си отгледам лобелия от семена?

Как да си отгледам лобелия от семена?

През пролетта си купих разсад от лобелия и отгледах чудесни високи 15-20 см растения. Ако имам повече, бих могла да ги използвам като бордюри край групи от по-високи цветя и мисля, че ще се получи нещо красиво. Затова искам да ви попитам може ли от лобелията да се вземат семена и кога и как се засяват?

 

Наистина нискорастящите сортове лобелия са много подходящи за оформяне на бордюри, както, разбира се, и за цветни лехи. Има и стелещи се сортове, които са подходящи за отглеждане на балкони, а и под различни форми в градината. Вашият интерес към това растение е напълно заслужен?

Когато става въпрос за отбиране на семена от цветя и въобще от растения, трябва да се има предвид една тяхна важна биологична особеност – дали са самоопрашващи се или са кръстосано опрашващи се. Кръстосано опрашващите се растения не повтарят напълно качествата на майчиното растение, а носят белези и на сорта опрашител, както и на други родителски форми, които селекционерите са използвали при създаването на сорта. Новопроявилите се белези обикновено не ни задоволяват и затова търсим да си купим семена от специализирани фирми производителки. Това не изключва любителския интерес сами да си отбираме семена и да ги засяваме по собствено желание. Имайте предвид, че ако през първата година растенията, получени от тези семена задоволят все пак интереса ви, през следващите години прогресивно се израждат. Така че ако сте си отбрали семена, не сте сгрешили кой знае колко, но по-нататък ще е излишно да правите това и ще е много по-добре да си купите нови от желания сорт.

Що се отнася до сеитбата, не бързайте. За отглеждане на разсад семената се засяват през февруари-началото на март в сандъчета, саксии, и други подходящи съдове с отвори на дъното. Производителите на разсад правят това в оранжерии, но вие може да използвате топлината на стаята. Почвената смеска трябва да е лека, песъчлива и влажна. Семената, обикновено смесени със ситен пясък  или пепел, понеже са много дребни, се разпръсват колкото се може по-равномерно и не се покриват с почвена смеска. Само се притъпкват и се поливат с помощта на пулверизатор. За да се запази влагата, съдовете (саксии, сандъчета и пр.) се покриват със стъкло или полиетилен, а може и с пластмасови торбички. При температура 20-25 градуса семената поникват за 7-10 дни. Не след дълго младите растения трябва да се пикират. Те са много нежни. За да не се повредят, се подкопават и се изваждат по няколко заедно. Засаждат се на разстояние около 5 см или в отделни малки саксийки. През април в хубави дни се изнасят на открито, за да се адаптират към външните условия. През май се засаждат на желаното място.

 

Семена за лобелия… Вижте повече

 

 | Views: 1114 | Прочетено във Вестник за градината