Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да си отгледаме зеленчуци на балкона

Как да си отгледаме зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията на растенията и изложението на балкона. Ако е засенчен през по-голямата част от деня, не може да отглеждате светлолюбиви растение, дори и изложението да е южно. Затова внимателно огледайте изискванията на зеленчуците, които ви представяме и преценете какво да отглеждате на вашата тераса.

 

Доматите са взискателни към топлината

 

За нормалното си развитие изискват 18-30 градуса. Ако температурата е под 15 градуса, цъфтежът спира. Заради горещини над 30 градуса листата остават дребни, а разклоненията на стъблата – тънки. Възможно е да окапят цветовете. При под 15 и над 40 градуса не се образува багрилно вещество и плодовете стават жълтеникави. Високите температури причиняват слънчеви пригори по плодовете, ако листата не ги засенчват. Ако терасата е сенчеста, доматите ви няма да станат, те обичат слънцето. Зеленчукът има нужда от

влага – почвената влажност да е над 70-80% и 50-60% -въздушната. Доматите са взискателни към почвата. Кореновата им система се развива на дълбочина, затова пригответе голяма саксия /може тенекия от сирене, но няма да е красиво/. Напълнете я с богата на хранителни вещества почвена смеска: две части добре прегорял оборски тор и една част почва. Преценете възможностите на вашия балкон и засадете домати. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет.

 

Краставиците – на североизточна тераса

 

Краставицата е силно тoплолюбива и влаголюбива. Растенията се развиват добре при температура 25-30 градуса и висока влажност -90%. При под 15 градуса растежът спира. Към светлината е слабо взискателна и при засенчване се развива сравнително добре.

Кореновата система е слаба и повърхностно разположена и затова трябва редовно да поливате. Засушаването при цъфтеж и пло-додаване води до окапване на цветовете и завръзите, краставиците се деформира-т. Заради ниска почвена и въздушна влажност стават горчиви. Зеленчукът е изключително взискателен към почвата и въздушната влажност. Пригответе торово-почвената смеска, насипете я в сандъчета и засейте семената в редичка на 10-15 см разстояние и дълбочина 3-4 см. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет. Топлият североизточен балкон с повече поливане и подхранване ще ви възнагради с пресни зеленчуци за любимия таратор.

 

 Лютите чушлета в саксия

 

И на балкона може да си отгледате любимата подправка във всеки български дом. Ще бъдете щастливи да си откъснете пресна чушка от саксийката. А знаете ли какви са изискванията на растението, за да ви даде плодове?

Най-благоприятна температура за развитие на пипера е 18-30 градуса. Под 13 градуса преустановяват растежа си, цветовете окапват, ако е по-студено от 15 градуса и по-горещо от 30 градуса. Зеленчукът е светлолюбив и не се развива добре на засенчени места. Чушките не бива да са излагани на пряко слънчево греене, затова в зависимост от големината на саксията, сложете не по-малко от два стръка. Пиперът е взискателен към почвена влага. Необходимо е редовно да се полива. Най-добри добиви се получават при влажност на почвата 80%. При продължително високи температури не поливайте със студена вода. Към почвената смеска, която сте направили за доматите, прибавете една част пясък, за да стане по-топла и водопропусклива, и засадете пипера.

 

Има място и за патладжана

 

Изискванията му към почвата не се различават от тези на пипера. Патладжанът е топлолюбив и се развива добре при температура 25-28 градуса. При горещини над 30 градуса и засушаване пъпките масово окапват.

Корените се развиват на дълбочина. Подгответе почвата, както при пипера с две части тор и по една част почва и пясък. Засадете по едно растение в саксия. Поливайте и подхранвайте редовно.

 

Кои сортове са подходящи за саксийно отглеждане… Вижте повече

 

 | Views: 428 | Прочетено във Вестник за градината