Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да си направим алпинеум

Как да си направим алпинеум

Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пътечката на двора. Тогава ще можете да полюбувате на каменистия релеф дори през зимата, когато камъните и вечнозелените растения, покрити със сняг, като създават причудливи силуети. Но не изпадайте и в другата крайност – не правете каменната градина в центъра на голямо открито пространство. Там вашето творение ще се окаже прекалено отделено, подчертано и ще изглежда като нещо самостоятелно, несвързано с останалата територия. Общата площ на каменната градина не трябва да бъде повече от една пета от целия открит участък.

 

Особеностите – строго индивидуални

 

Вторият въпрос е: Има ли особености в оформлението на каменната градина? Несъмнено има: Композицията трябва да бъде асиметрична и да се разполага на различни нива. Алпинеумът трябва да напомня планински пейзаж, формиран стихийно. Именно затова в него не трябва да има равна повърхност и ясно изразена композиция, по което веднага ще се познае, че това е дело на човешка ръка. Въпреки това на едно място не трябва да изкопавате дълбоки ями, а на друго – да насипвате почва, за да направите падини и хълмчета. С помощта на растения можете да постигнете целта, каменистата градина визуално да се възприема като неравна. Например, засадете на малко възвишение хвойнови растения, а в низините – нискорастящи почвопокривни цветя.

ВНИМАНИЕ: Не садете в алпинеума прекалено пищни и ярки градински цветя! Да кажем, гергините тук ще бъдат неуместни, тъй като съвсем не съответстват на сдържаното очарование на планинския пейзаж. Подбирайте скромни растения, които и в дивата природа обитават планините, скалите, хълмовете, лесно се прихващат сред камъните и дълго време не губят своята изразителност. За най-оптимално се смята, ако една трета от каменната градина е заета от дървесни растения (както хвойнови, така и листопадни видове), а две трети –от почвопокривни растения. Не трябва да садите редом с каменистата градина едри екземпляри. Заради тях тя ще изглежда малка.

 

Растенията са от значение

 

Какви именно растения да изберете? Основната композиция обикновено се съставя от дървесно-храстовидни екземпляри: разнообразни хвойнови и листопадни видове. Те се засаждат първо, а след това, ако каменната градина позволява – едри тревисти многогодишни растения. И чак след това се садят останалите растения,основно почвопокривни, а също така и едногодишни и луковични. Не се увличайте в количеството: на алпинеум с обща площ от 10 кв. м разположете красиво не повече от 10-15 видове растения. Почвопокривните видове изглеждат добре само тогава, когато на всеки един вид е отделена площ от 0,8 – 1,2 кв. м.

СЪВЕТ: Най-добре не садете бързоразрастващи се агресивни растения. Избирайте слаборазрастващи се растения, от които можете да направите лесно статични композиции. Ако си купите растения в саксии, то не ги засаждайте веднага в почвата навън. Първо ги наредете в алпинеума, за да видите как ще изглежда готовата композиция.

 

Какви да бъдат камъните

 

Избирането на камъни е много по-лесно от подбирането на растения. Но трябва да знаете и да отчитате отделните нюанси. Най-добре е да се откажете от некрсасивите бетонови късчета, пресования камък и използвайте естествени камъни: карстов варовик, чакъл и др. Техните преимущества се състоят в това, че са много здрави. Избирайте камъни от един тип и вид. За направата на отделните елементи можете обаче да привлечете и някой друг вид. Използвайте по-тъмни по цвят камъни, когато трябва да направите рамка или бордюр.

 

За да си поръчате цветя за алпинеум, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 4568 | Прочетено във Вестник за градината