Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се избавим от метиловия алкохол в ракията

Как да се избавим от метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното разпадане при ферментацията.  Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели и особено при ябълките, винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, в най-лошия случай се стига до смърт. Съединението има остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата, поради което не се използва за фрикции. Употребява се в лаковата и бояджийска индустрии и за денатуриране на спирта за горене. Метиловият алкохол в сравнение с етиловия е много по-вреден.

 

Какво трябва да знаем

 

* От недозрелите и загнили плодове се получава по-голямо количество метилов алкохол в ракиите.

* Прекомерното задържане на червените вина с пращината увеличава вредния алкохол.

* Късното изваряване на джибрите и плодовите каши е вредно.

* Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце.

* Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.

* Голямо значение има отделянето на първака, той обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание около 30 градуса.

 

 | Views: 600 | Прочетено във Вестник за градината