Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се избавим от голите охлюви

Как да се избавим от голите охлюви

Голите охлюви живеят във влажна среда. Обитават местата с по-голяма почвена и въздушна влажност, с по-гъста растителност, огрявани недостатъчно от слънцето. Те са многоядни, но най-често се появяват по ранните зеленчукови растения, по ягодите и цветята. Излизат и действат привечер и през нощта, а през деня остават скрити под буците пръст, камъни, растителни остатъци, в пукнатините на почвата. Зимуват като яйца, снесени късно през есента на купчинки в почвата, като млади ларви и възрастни. През пролетта при влажно  и хладно време голите охлюви могат да се появят  в значителна численост по младите растения. Снасят яйцата си през пролетта и есента. При различните видове животът им продължава 1,2,3 години.

Борбата срещу голите охлюви се провежда трудно, особено при червения гол охлюв. Той е доста едър, при храненето агресивен, намножава се в опасна численост и проявява известна издържливост по отношение на прилаганите химически средства.

В борбата срещу тези вредители се прилагат агротехнически и химически мерки. Агротехническите мероприятия са от много голямо значение. Понастоящем първото нещо, което трябва да се направи, е да се почисти площта на градината от всякакви растителни остатъци, неоскубани многогодишни плевели и да се направи  дълбока обработка на почвата с бел. Буците пръст да се разбият, теренът да се изравни. Тази обработка и следващите редовни обработки при отглеждане на растенията дават възможност да се разрушават гездата с яйцата в почвата. Това създава неблагоприятни условия за намножаването на голите охлюви. Плевелите редовно да се унищожават. По този начин се създават условия за проветряване и по-добро огряване на почвата от слънцето, при което влажността й намалява. Ако подпочвената вода е близо трябва да се направят канавки за отводняване. Тези мероприятия създават условия за по-добро развитие на растенията.

Срещу голите охлюви се използват и примамки за укрития. Около растенията се разхвърлят мокри чували, намокрена слама, купчинки дъсчици, парчета плат, керемиди. Под тях призори охлювите се укриват. Събраните охлюви се заливат с гореща вода или се напрашват с минерален тор. Като примамка се използва и бира, която се налива в стъклени буркани, заровени в почвата около 1 см над повърхността. Охлювите се привличат от бирата, влизат в буркана, но не могат да излязат. Събират се и се унищожават.

При голямо намножаване на голите охлюви може да се направи напрашаване на площта около растенията с 400 г праховиден суперфосфат, 300 г негасена вар, 00 г амониев сулфат за 10 кв.м или дървесна пепел. Тези средства дразнят силно кожата на охлювите, при което те отделят голямо количество слуз, силно се обезводняват и загиват.  Прилагат се само в сухо състояние. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни.

Можете също така да използвате репелент срещу голи охлюви. Той е абсолютно безвреден – преставлява смес от фъстъчени обелки 84,50% и растителни масла 15,50%. Действа като изгражда върху почвата около растенията механична бариера. Благодарение на грапавостта на гранулите си, прави придвижването на охлювите и плужеците по терена изключително неприятно и те ще предпочетат да се насочат другаде, като запазят по този начин растенията във вашата градина. Идеален е за употреба след дъжд.

 

За да си поръчате репелент срещу голи охлюви, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 212 | Прочетено във Вестник за градината