Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се грижим за цветята в стаите с парно

Как да се грижим за цветята в стаите с парно

Обикновено в стаите с парно отопление въздухът е много сух. Ето защо повишаването на влажността в жилищните помещения през зимата е от особена важност не само за растенията, но и за хората. Много заболявания се появяват именно поради тази причина. Затова ако имате зелени “филтри” в стаята, ще ви е доста по-комфортно. Има много начини за повишаване на влажността на въздуха около растенията. Най-известният е опръскването на листата на зелените ви любимци с вода. Това трябва да се прави като минимум от 50 см височина. Още по-ефективно е поставянето на саксията с цветето в постоянно увлажнен насипен материал. Не забравяйте също така редовно да устройвате душ на по-издръжливите растения и да изтривате листата им. Полезни също така в тази посока са и увлажнителите на въздуха, които могат да се купят в магазините.

 

Оптималният вариант

 

Най-добрият начин да повишите влажността на въздуха около растенията е да поставите саксията в съд с пясък, торф, керамзит, дребни камъчета. В тази роля красива ще изглежда декоративна кашпа, по-висока и просторна от саксията. Можете също така да поставите саксията и в голяма подложка с вода, но така че тя да няма съприкосновение с течността.

На радиатора можете да поставите някакъв съд и да го напълните с вода. Течността ще се изпарява и влажността на въздуха около прозореца ще се повиши. За да изглежда красиво съда, по повърхността на водата можете да пуснете да плават водни растения, например, зюмбюли. Водните зюмбюли през есента и зимата се нуждае от допълнително осветление.

 

Нашият съвет

 

Дълбоко се заблуждавате, ако смятате, че честото проветряване на стаята в студеното време ще повиши влажността на въздуха. Студеният въздух не е по-малко сух, отколкото въздухът в отопляваните помещения. Дори и след проветряване не забравяйте за опръскването и другите начини за повишаване на влажността.

 

Живителната влага

 

Точната диагностика. Растенията страдат от сухия въздух, ако листата им се свиват на тръбичка, края на листата пожълтяват и изсъхват, младите листа не се развиват напълно, деформират се, пъпките опадват, без да са се разпукнали.

Влагата и мебелите. Ако се страхувате да не повредите мебелите си от честото опръскване на големите вътрешни растения, то тогава се възползвайте от изкуствената мъгла, която не разваля дървената повърхност.

По-близо до източника. Увлажняващото действие на стайните фонтанчета се проявява върху растенията, само когато те са близо до тях. Затова най-добре създавайте композицията от стайни растения с фонтанче посредата.

Микроклиматът. Изпарението от повърхността на водата в аквариумът е полезно на близкостоящите растения. Примерна композиция за стаята е стена, покрита с бръшлян, а пред нея солитер, например, монстера, редом с тях, аквариум с осветление и на преден план, композиция от невисоки растения (дифенбахия, папрати).

Чудесното блато. Добре овлажнява помещението и модел на тропическо блато. Растенията се засаждат във висок съд с общ субстрат. Пример: централно високо растение – циперус. Редом с него – малък спатифилум и декоративни треви. На преден план са настанени невисоки растения, които имитират блатна трева.

 

 | Views: 586 | Прочетено във Вестник за градината