Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се грижим за нолината?

Как да се грижим за нолината?

Родината на това странно и в същото време чудесно стайно растение са пустините на Югоизточно Мексико. То има изключително широко в основата си стъбло, което служи за съхранение на влагата. В горната част се оформя розетка, от която се спускат дълги и тънки листа. В началото но лината може да се отглежда върху масата или друга постав ка, но след години при добри грижи тя става едър екземпляр, който трябва да украсява някой ъгъл на стаята.

За да расте добре нолината, трябва да й се осигури ярка слънчева светлина практически през цялата година. При по-ниско ниво на осветеност тя почти не съществува. Нолината идеално понася резки температурни промени. За много растения тези скокове може да се окажат пагубни. На нолината прекрасно й подхождат летните горещини и зимната прохлада, ако компостът е сух. Трябва да се има предвид, че тези растения идват от пустинята. Те обичат сухия въздух и добре проветрените помещения. През лятото могат добре да растат и на двора, но трябва да са на място, което е защитено от силни дъждове.

Нолината трябва да се пресажда всяка пролет, когато препълни саксията си. Използвайте при пресаждането специална смес за възрастни растения, към която трябва да прибавите едър пясък или субстрат на основата на торф с добавка от пясък или перлит. Краищата на листата с възрастта се извиват по различен начин, вкл. спираловидно. Можете да ги отделяте, без да навредите на растението. Бъдете внимателни, когато махате листата, защото, ако се докоснете до листа с неравни краища, можете да си порежете пръстите.

Нолината има изключително успокояваща енергия, която може да помогне на особено нервните хора и на децата с повишена възбуди мост. Дава също така енергийни импулси на хората, които са затиснати от стари проблеми. Това растение е играло изключително голяма роля в медицината на ацтеките.

 

 | Views: 1401 | Прочетено във Вестник за градината