Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се грижим за кортадерията

Как да се грижим за кортадерията

Кортадерията, известна като Пампаска трева, произхожда от степите на Южна Америка в Аржентина, които се наричат пампаси. Събраните в туфа листа достигат внушителни размери до 2 м. Листата са много красиви, сиво-сребристо-зелени, линейни. Ръбовете им са остри, при някои сортове с червеникава ивица – красиви са растенията, след като в началото на есента се появят пухкавите, сребърни метлици на съцветията, подобни на пера, достигащи над 40 см.

За да имате красиви растения, трябва да им намерите място, добре огрявано от слънцето. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, умерено влажна и пропусклива. През зимата не трябва да задържа излишна вода. Преди зимата, привържете растенията към подпорки, особено ако са на ветровито място. Напролет освободете стъблата от тези предпазни връзки и изрежете всички загинали. Периодично подмладявайте туфите.

 

Размножаване

 

Най-често кортадерията се размножава чрез разделяне на коренищата през пролетта. Ако растенията няма да са единични, най-малкото разстояние, на което трябва да засаждате, е 1,5-2 м. За да се прихванат бързо и безпроблемно, добре уплътнете почвата и полейте изобилно. Веднъж прихванали се, растенията не се нуждаят от поливане, с изключение на периоди на продължително засушаване. Дори обратно, при опасност от застояване на излишна вода дренирайте, като прокопаете подходящи канавки.

 

За да поръчате разсад за кортадерия, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 113 | Прочетено във Вестник за градината