Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да разпознаем болестта СТОЛБУР?

Как да разпознаем болестта СТОЛБУР?

Столбур е много опасно заболяване по доматите, пипера и патладжана. Причинява го вирус, пренасян от цикадки. Но как да разпознаем заразените растения?

Жълтият цвят на болните пипери се забелязва отдалече. При сорта Калинков само нервите запазват зеления си цвят. Листата са щръкнали, ладиеобразно завити и твърди поради натрупаната скорбяла. Ако се направи напречен пререз на стъблото и кореновата шийка, ликото лесно се отделя от дървесината. Късно заразените растения ще дадат плодове, но с лошо качество. Някои градинари може да объркат столбура с маната. Разликата е, че болните от столбур растения пожълтяват, след няколко дни увяхват и изсъхват. Заразените от мана внезапно увяхват, но запазват зеления цвят на листата, плодовете изсъхват и имат пергаментен вид. При столбура болните растения са разпръснати из целия посев, докато поразените от мана са на петна в ниските части.

Листата на патладжана, болен от столбур, са щръкнали, извити нагоре, жълти, но понякога запазват зелен цвят по продължение на нерва. След няколко дни увяхват и загиват. Ликото и дървесината на кореновата шийка са тъмнокафяви. Същите признаци има и вертицилийното увяхване. При изскубване, ако корените на вид са здрави, значи е вертицилийно увяхване, ако са кафяви, изприщени, загнили и кората лесно се обелва – сигурно е, че става дума за столбур.

Листата по върховете на доматите, заболели от столбур, са хлоротични, силно деформирани, с характерно виолетово оцветяване по краищата и нервите от долната им страна. Понякога са дребни, но растението е добре облистено. Друг път са съвсем малки като люспици. Цветовете се деформират.

Венчелистчета липсват или са много малки и зелени. Чашелистчетата са разраснали, цветовете – едри. Тичинките изсъхват. Плодниците деградират. Плодовете са дребни, оранжево-червени. При разрез се вижда, че месото е светло оцветено, твърдо и безвкусно, негодно за ядене и обработка. Заразата не се пренася със семената.

 

Мерките

 

Борбата срещу столбура е доста трудна и се разчита обикновено на агротехнически мерки. Увеличаването на гъстотата на посева, разбира се, до определен максимум, намалява процента на болните растения. Засейте няколко реда царевица около посева и вътре по един на всеки 5-6 реда от културата. Химическата борба е успешна, само когато се пръска с инсектицид срещу цикадките целия посев заедно със заобикалящите го ивици от 5-10 м наоколо.

 

 | Views: 273 | Прочетено във Вестник за градината