Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да отгледате суперранни репички

Как да отгледате суперранни репички

Това може да постигнете, като използвате полиетиленов тунел. Ще трябва само да изберете благоприятни за работа дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари. Оформете леха с равна повърхност на закътано място в двора. Ширината й от 1 – 1,2 м е удобна за работа, а дължината и е различни, според желаното количество на реколтата.

Маркирайте редовете на леховата повърхност с помощта на маркер през 5 см. Ако нямате маркер, може да използвате ръба на летва или върха на подходяща пръчка. Семената разпръснете по възможност равномерно по очертаните редове. Постарайте се да засеете не повече от 4-5 г семена на квадратен метър. Можете да ги покриете с 1- 1,5 см пласт рохка почва, но за предпочитане е да използвате разложен и пресят оборски тор или торопочвена смеска. След това изградете върху лехата полиетиленовия тунел.

До поникването, което настъпва след 4-6 дни, не се проветрява, но след това се налага всеки ден платното да се повдига повече или по-малко първо от двата края на тунела, а по късно и по дължината му. Целта е да се поддържа температура, не по-висока от 18-20 градуса в слънчеви дни. Поддържайте и умерена влажност на почвата. Важно е да не пропуснете поливането, когато започне образуването на кореноплодите. Само при слабо развитие на растенията в началото, може да подхраните с 20-25 г на квадратен метър амониева селитра

След около 35-45 дни ще можете да извадите първите репички. Добивът от квадратен метър е толкова, колкото да си купите 25-30 връзки от пазара с по 10 стандартни репички във връзка.

 

Подходящите сортове…Вижте повече

 

 | Views: 388 | Прочетено във Вестник за градината