Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да отгледате суперранни картофи

Как да отгледате суперранни картофи

Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината.

Ако картофите се отглеждат под полиетиленови тунели, ще са готови 15-20 дни по-рано от тези, които ще отгледаме в градината. За добрите резултати трябва да се подберат ранни сортове (Виндике, Фокал, Конкорде, Приор, Укама, Санте, Амазоне, Импала, фреско) с гладки клубени, с високо съдържание на скорбяла и белтък, които да се устойчиви на болести и нематоди, да имат по-ниско стъбло. И най-важното условие – клубените, които ще засаждате, трябва да са получени във високопланински райони. Освен това обезателно е картофите за посев предварително да са рътени, т.е. да са образували къси (1,5-2 см), здрави и добре закалени кълнове.

Рано напролет, дори още през февруари, се засаждат подготвените клубени. Картофите предпочитат леките песъчливи почви, още през есента добре наторени с оборски тор. Засаждат се, когато температурата на почвата е вече над 2-3 градуса и не се очакват големи застудявания. За Южна България това е времето около средата на февруари. Клубените се редят на дълбочина 6-8 см и на 20 един от друг в двуредови ленти. Между лентите се оставят 70-80 см, между редовете – 50 см. Ако не е торено предварително, в браздите се поставят добре разложен оборски тор, амониева селитра, калиев сулфат и суперфосфат.

Веднага след това се изграждат полиетиленовите тунели. Те не се отварят, докато не поникнат растенията. При слънчеви дни е добре температурата да се поддържа 18-20 градуса, а при облачни – 12-14 градуса. Когато се появят първите 2-3 листа, растенията се окопават плитко, а достигнат ли около 14 см височина – още веднъж. Тогава се и загърлят с рохкава и леко влажна почва. Това стимулира образуването на клубените. Ако картофите са добре наторени преди засаждането, се подхранват само с амониева селитра (2 кг/100 кв.м). Необходима е оптимална влажност, когато клубените започнат да нарастват. Следи се за поява на картофена мана и колорадски бръмбар.

 

 | Views: 252 | Прочетено във Вестник за градината