Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да определим колко препарат да сипем в пръскачката

Как да определим колко препарат да сипем в пръскачката

Добрите стопани знаят, че качествени зеленчуци не могат да бъдат произведени, без употребата на химически препарати за борба с болестите и неприятелите. Затова в практиката масово ги употребяват. На опаковките е отбелязана дозировката им. Но как в практиката да измерваме препаратите, когато нямаме подходящи мерителни уреди? Особено трудно е при прахообразните препарати, поради различното им относително тегло. Тук на помощ идва кибритената кутийка. Изравнено напълнена тя съдържа от 9 до 12 г сухо вещество. След дозирането кибритената кутийка задължително се изгаря.

Макар и по-несъвършено за целта може да си послужите в практиката с помощта на супена и чаена лъжици. Една нормална супена лъжица, изравнено напълнена, съдържа средно 10 г препарат, а с връх 15 г. Нормалната чаена лъжичка, изравнено напълнена, съдържа средно 6 г препарат, а с връх – 8,5 г.

За измерване на течните препарати можете да използвате в практиката градуирани епруветки, мензури, колби, чаши, а така също и спринцовките за еднократно ползване, както и лъжици. Една нормална супена лъжица съдържа средно 10 мл течен препарат, а нормална чаена лъжичка – 6 мл. Тях трябва да използвате изключително само за дозиране на течните химически препарати, а не и за други цели, като се държат надлежно опаковани, най-добре в заключени железни сандъчета, поставени в заключващи се помещения, недостъпни особено за деца.

Всеки стопанин знае, че за резултатната борба срещу вредителите по зеленчуковите култури е необходимо приготвянето на качествени работни разтвори. За целта прахообразните и течни химически препарати се разтварят във вода. На опаковката на препарата е дадена концентрацията, в която трябва да се използва. За отделните болести и неприятели дозите са различни и са дадени в грамове (килограми) за прахообразните и милилитри (литри) за течните.

Преди да пристъпи към приготвяне на работния разтвор, стопанинът трябва да прецени какво количество му е необходимо за напръскване на дадена култура, като разходът се определя от гъстотата на насаждението и фазата, в която се намират растенията, когато ще се пръска. За качествено напръскване на растенията разтворът трябва да се нанесе равномерно по целите растения (листа, стъбла, плодове), без да се оливат.

Качествен разтвор от прахообразните препарати се получава, когато измереното количество от препарата първоначално се разтваря в малко вода до образуването на рядка кашица, а след това се добавя и останалото количество вода при непрекъснато разбъркване. При течните препарати необходимото количество се поставя в съда за приготвяне на разтвора, към него се прибавя двойно повече вода и след това при постоянно бъркане се добавя останалото количество вода.

 

 | Views: 381 | Прочетено във Вестник за градината