Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да определим какъв тор ни трябва?

Как да определим какъв тор ни трябва?

Съществуват 3 жизнено важни макроелемента, които участват, в по-големи количества, в развитието на всички растения, и които участват в състава на повечето торове. Ако научите как всеки макроелемент влияе на растенията и проверите състава на почвата ви (какви елементи й липсват), много лесно ще можете да избирате правилния тор за вашите нужди.

На опаковките на повечето торове е изписан съставът им, който съдържа 3 цифри, разделени с тире (напр. 10-5-5). Тези цифри показват процентното съдържание на Азот (N), Фосфор (P), и Калий (K) като винаги се изписват в този ред и са познати сред редовните потребители като “ен-пе-ка”.

Тор, който съдържа и трите макроелемента се нарича комплексен и, ако съотношението между тях е равно (напр. 20-20-20) се нарича “балансиран”. Превесът на дадени макроелементи в комбинацията определя и общото действие на комплексния тор върху растенията.

АЗОТЪТ (N) е един от основните хранителни елементи. Стимулира дружното покълване на семената, растежа и развитието на зелената маса, производството на хлорофил и яркия зелен цвят на растенията, издръжливостта на болести и стресови фактори. Сравнен с останалите макроелементи, азотът има свойството да се изпарява и оттича от почвата и най-често има нужда да бъде внасян в нея. Това е и една от причините повечето торове да съдържат главно азот.

ФОСФОРЪТ (P) също е един от основните хранителни елементи. Стимулира успешното захващане и развитие на младите растения, подпомага за развитие на здрава коренова система и образуване на правилни цветове. Подпомага последващото развитие на плодове и/или семена. Фосфорът е важен елемент за всеки растителен процес, който използва енергия: фотосинтеза, клетъчно развитие, водно регулиране и др.

КАЛИЯТ (К) играе незаменима роля в общата здравина на растенията, повишава издръжливостта им на всички видове стрес: пресаждане, горещини, засушаване, мръзнене и болести.

 

ПРИМЕРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТОРОВЕ

 

Ето няколко примера как посредством торене да подпомогнете желания от вас растеж и развитие. Тези примери се основават на предположението, че почвата ви е балансирана (т.е. няма изявена остра недостатъчност на дадени хранителни елементи от съотношението N-P-K) и като цяло бедна  (балансираното съотношение на хранителните вещества не е достатъчно и е време да подхраните средата, в която растат растенията ви):

 

1.Правене на разсад в домашни условия

Когато растенията развият втората си двойка листа (Счита се, че растенията не могат да обработват хранителните елементи, докато все още имат само една двойка листа. Това е възможно едва след появата на втората двойка, т.нар. “истински листа”.) те могат да бъдат стимулирани и подпомогнати с хранителни вещества. Най-добрата храна, на този етап етап от развитието на растението, е балансиран тор в течна форма, така че растението да получи цялостна подкрепа: и в растежа, и в развитието на кореновата система, и в оформянето на листна маса. Повечето течни торове се продават в концентрирана форма и на опаковката им е описано съотношението, в което се разтварят. За млади растения можете да използвате по ниска концентрация на тор, така че да ги подхраните без да го изгорите.

След пресаждането/пикирането на разсада, започнете да използвате специализиран тор, в зависимост от това какви растения отглеждате.

 

2.Отглеждане на домати

При пикирането на доматите и след това, ползвайте специализиран тор за домати с повишено съдържание на Калий (К) за оптимално развитие на плодовете. Същият тор (с високо съдържание на Калий) можете да ползвате и за стимулиране образуването на плодове и при други зеленчукови култури. Следвайте инструкциите на опаковката, за да определите правилната доза за подхранване на всеки зеленчук.

 

3.Отглеждане на листни зеленчуци

Веднага след като листните ви култури (марули, салати, спанак, зеле, рукола, всички видове листни подправки) развият 4 истински листа, можете да започнете да ги подхранвате с тор, богат на азот, който ще благоприятства растежа на богата и наситенозелена листна маса. Използвайте същия тор и за подхранване на тревния килим в старта на сезона или при израстването на млада трева. Същия тор можете да ползвате и за подхранване на лук. Погрешно смятаме, че лукът е кореноплодно растение, но всъщност луковицата на лука е променено продължение на листата му.

 

4.Отглеждане на цъфтящи растения

Щом цъфтящите растения развият цветни пъпки, започнете да ги подхранвате с тор, богат на фосфор, за да стимулирате обилен и продължителен цъфтеж и/или богато семе-образуване. Колкото по-голямо е растението преди да започне да цъфти/плододава, толкова по-добре може да изхранва плодовете и цветовете си. Също така, по-големите растения могат да осигурят по-добра сянка на плодовете, които в началото са много чувствителни да изгаряне.

 

СУХ ИЛИ ТЕЧЕН ТОР?

 

Течните торове действат по-бързо, но трябва да се прилагат по-често, тъй като не се задържат в почвата дълго. Течните торове дават добри резултати при стайни растения, млади разсади и в случаите на незабавна нужда от видимо подобрение на растенията.

Гранулираните торове се разтварят по-бавно във времето и прилагането им е по-рядко. Обикновено се ползват във външни условия където растенията не са ограничени от контейнери и дренажът по-бързо отмива течните торове. Следвайте инструкциите за ползване на гранулираните торове и на прекалявайте с торенето, защото може да изгорите или повредите растенията.

 

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗНАЕТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОТГЛЕЖДАТЕ!

 

Липсата или прекомерното използване на торове не влияе добре на никое растение, може да стимулира появата на вредители, замърсява околната среда и компрометира реколтата.

Купувайте торове с достатъчно информация относно начина и периода на ползване, съвети за дозировка в различните фази на различните растения и контакт с производителя за допълнителна информация, ако е необходимо.

Правилното подхранване дава правилен и успешен старт на растенията и им осигурява елементите, от които те се нуждаят, за да са по-големи, по-качествени и по-силни!

 

За да си изберете подходящ тор за вашата градина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 360 | Прочетено във Вестник за градината