Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да защитим гроздето от осите

Как да защитим гроздето от осите

Осите са способни да унищожат гроздето, щом зазрее и стане годно за консумация. На атаката им са подложени дворните асми. Най-много налитат на ранните сортове и то предимно на Перл дьо Ксаба, защото лесно пробиват тънката ципица на зърната. Сортовете с жилава ципа на зърната не са обект на нападение, но появи ли се рана, осите налитат без колебание. Към тях се присъединяват и пчелите.

Химическата борба с осите е изключена, тъй като нападат гроздето, когато то се консумира и от човека. Затова пък има много други варианти, често със стопроцентов ефект.

 

Направете примамка

 

Практиката е показала много добри резултати от обвиването на гроздовете с в книжни кесии, износени тънки дамски чорапи или др. Примамките от бира, бирена мая, малц, захарен сироп, разреден мед или друга ферментираща течност дават също много добри резултати. С тях наливате докъм ¼  бирени бутилки и ги окачвате край гроздовете на дворните асми на метър една от другa. Вместо бирени бутилки може да използвате половинлитровите пластмасови бутилки от минерална вода – те са по-леки. Привлечени от ферментиращата течност, осите попадат в бутилките, откъдето не могат да излязат.

Пръскането с отвара от пелин, лайка и други горчиви билки също дава резултат. Отварата действа отблъскващо на осите. Лесно се отмива и  от зърната и не се долавят никакви промени във вкуса при консумация от човека. Ако прибегнете до този способ, не мислете че едно пръскане ще ви реши напълно проблема. Трябва да пръскате на няколко пъти. Освен това имайте предвид, че колкото повече от билката сте употребили за направа на отварата, толкова и по-горчива ще е тя, а с това и по-ефективна.

 

Унищожете гнездата

 

Унищожаването на гнездата на осите е също важна мярка за опазване на гроздето. Като се има предвид биологията на тези насекоми, тя трябва да започне още през пролетта, когато гнездата са малки и числеността им не е така опасна. При всички случаи вземайте мерки срещу ужилването – пчеларско було, подходящо облекло, работа в студените утрини, когато тези насекоми са трудноподвижни и др.

Бързата консумация на гроздето е също мярка срещу осите. Не е нужно да отглеждате много лози от сорта Перл дьо Ксаба например. Достатъчни са само една – две. Сортът Черна перла зрее веднага след него, и не се напада лесно от осите. Има много десертни сортове, които зреят един подир друг – от много ранни, до много късни, така че любителят лозар може да си осигури постъпления от асмите, като от конвейр.

 

 | Views: 460 | Прочетено във Вестник за градината