Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да завъдите ягоди от семена

Как да завъдите ягоди от семена

Процесът на отглеждане на ягоди от семена не е елементарен и често захващащите се за първи път с това начинание се провалят. А ето какво трябва да се направи, за да избегнем неуспеха.

Важно е да определите срока за засяване на семената. Смята се, че оптималният вариант за това е през януари и февруари – така преди пресаждането им на открито растенията успяват да развият силна листна маса и коренова система. Няма пречки обаче семената да се засеят и в началото на март.

Преди засяване накиснете семената на ягодите за 2-3 денонощия във вода, след което ги подсушете. Засейте ги в сандъче с 10-сантиметров слой плодородна земя от градината.

Ако просто засеете семената, ще се наложи дълго да чакате да пробият почвата. За да ускорите процеса на поникването, трябва да проведете стратификация. За целта покрийте със сняг сандъчето със засетите семена и го сложете за 2-3 дни в хладилника или на студено място. След този студен шок семената ще поникнат много по-рано.

Периодът на пробиване на семената отнема от 7 до 40 дни, затова е необходимо да се запасите с търпение. През цялото това време сандъчето със семената трябва да се намира в тъмно и топло помещение. Идеалният вариант е под масата до радиатор. Не трябва обаче да допускате почвата да пресъхне, затова е необходимо да поливате редовно или да полагате върху сандъчето стъкло или найлон, като бършете образувалия се конденз, за да не допуснете пък преовлажняване на почвата.

За следващия етап е нужна повечко светлина. Щом първото растение пробие почвата, поставете сандъчето на най-слънчевия перваз. За пълното удовлетворяване на нуждите на растенията е от полза включването на луминесцентна лампа, за да може тъмните часове през денонощието да не са повече от 7.

Когато младите ягодови растения достигнат етапа на 2 до 4 двойки същински листа, трябва да ги пресадите в отделни съдове. За разсада от ягоди най-подходящи се смятат съдове с вместимост от половин литър. Дъното се пълни с дренаж от дребен чакъл, над него се полага богата на хранителни вещества смес от градинска пръст, пясък и прегорял оборски тор в равни части. При това пикиране е важно да не засипвате точката на растеж, в противен случай растенията ще се развиват слабо и дори може да загинат.

Първите появили се цветове се откъсват без жал – те само ще отслабят растението и няма да дадат кой знае каква реколта.

Разсадът може да се държи на перваза до пролетта. Растенията се пресаждат на открито, когато вече няма опасност от силни студове – обикновено от началото на април до средата на май. В месеца преди това можете да проведете процедури по закаляването им, изнасяйки ги навън първоначално за по няколко минути, а след това за часове. Важното е това да става при положителна температура на въздуха.

 

За да поръчате семена за ягоди, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 444 | Прочетено във Вестник за градината