Енциклопедия

Раздел Статии:

Какво трябва да знаете за гъбите?

Какво трябва да знаете за гъбите?

– Ако свежите гъби се потопят в леко посолена вода, те няма да почернеят. Добре е да добавите във водата малко лимонов сок или оцет.

– Чистите гъби трябва да да се режат с нож от неръждаема стомана.

– Добре е преди да ги кипвате да почистите кожичката от пънчето и шапката. Гъбите на трябва да се накисват дълго време. Те трябва бързо да се измият със студена вода и да се изсипят в сито.

– Почистените и измитите гъби не трябва да се оставят да престояват, а веднага да се приготвят за консумация. Не можете да ги оставите за готвене утре, защото ще се развалят почистени. При продължително съхранение в топло помещение в тях се натрупват вредни за организма на човека вещества.

– Гъбите не трябва да се варят на прекалено силен огън или прекалено слаб, те ще станат прекалено твърди или еластични и вкусът им ще се развали. Варенето на гъбите трябва да става на среден огън. Ситно нарязаните пресни гъби са готови след 10-15 мин, едрите – след 20-25 мин. Суровите гъби плуват отгоре, сварените – падат на дъното.

– Гъбите значително подобряват вкуса на блюдата. Добавени в ястия с месо, придават неповторим аромат и привкус. Пресните гъби правят по-ароматни и супите. Брашното от сушени гъби пък може да се прибави към всякакви месни или зеленчукови ястия.

– За да овкусите гъбите със сметана, трябва преди това да ги сготвите до готовност. Ястията с гъби можете да съхранявате в хладилник 24-30 часа при температура минус 2-минус 4 градуса.

– Гъбите ще останат свежи до три дни, ако ги поставите в сито или гевгир, а след това в емайлирана купа, и без да затваряте капака, ги поставите в хладилник или на тъмно прохладно място.

– Маринованите гъби не трябва да се съхраняват на топло, но и не на замръзващо място. Плесенясалите гъби трябва да се прегледат внимателно, да се измият със студена, леко подсолена вода и отново да се залеят с марината, приготвена преди това.

– Остарелите изсушени гъби трябва да се подсушат в умерено нагрята фурна или печка, иначе те ще започнат да плесенясват и да се развалят. Ако сушените гъби се подържат за няколко часа в подсолено мляко, те ще станат като свежи.

 

 | Views: 174 | Прочетено във Вестник за градината