Енциклопедия

Раздел Статии:

Какво означава стратификация на семената

Какво означава стратификация на семената

Често при посева на културните растения възниква въпросът: необходима ли е стратификация на семената? Какво значи стратификация? Терминът произхожда от две латински думи stratus (слой) и facere (да направя) и означава поставяне на семената на трудно кълнящи растения във влажен пясък, торф или мъх при температура 1-5°С или под сняг, за да поникнат по-бързо.

Семената на много едри растения след съзряване изпадат в състояние на покой. При едни покоят протича при зимното съхранение и през пролетта покълват лесно. Семената на други трябва да се извадят от този покой.

Има обаче някои, при които обвивката е дебела, не пропуска влагата и затруднява покълването. Тогава на помощ идва стратификацията. Тя се използва предимно за трудно покълващите семена на трайни, горски, декоративни видове, а също при някои лекарствени растения. Продължителността е различна. Например за семената на ябълката и крушата са необходими 50-60 дни, за вишната и сливата -150-200 дни, а за кайсията – 60-90 дни. Семената излизат от състояние на покой и значително увеличават кълняемостта си през пролетта.

 

Топла и студена

 

При топлата стратификация семената се мокрят с вода, оставят се при повишена влажност и температура от 10 до 35°С, добре се проветряват. За някои растения се препоръчва поетапна стратификация: отначало топла, след това – студена. При стратификацията семената няколко денонощия се накисват във вода, която от време на време се сменя, а след това се обеззаразяват с тъмнорозов разтвор на калиев перманганат и се смесват с някакъв субстрат. За тази цел се препоръчва пясък, торф или сфагнов мъх. Семената и субстратът в съотношение 1:3 се поставят в обеззаразени дървени сандъчета, платнени торбички или глинени съдове в мазета или хладилник. Там престояват от 10-15 дни до 5-6 месеца в зависимост от културата. Оптималната температура за повечето е 0-5°С.

Може ли без стратификация? Да, в повечето случаи може. С тази цел семената се засяват през есента.

 

 | Views: 193 | Прочетено във Вестник за градината