Енциклопедия

Раздел Статии:

Какво да правим, ако по луковиците открием плесен

Какво да правим, ако по луковиците открием плесен

Появата на плесен по луковиците е признак за болестта сивозелено плесенясване. Тя се появява по луковиците на лалета и по други цветя в периода на съхраняването или транспортирането им. Болестта се причинява от гъби от рода пеницилиум, когато не са спазени изискваните оптимални условия. Първоначално покривните люспи на луковиците се покриват с сивозелена или жълтеникава плесен. Предпоставки за това са недостатъчното изсушаване на луковиците или високата влажност по време на съхраняването.

 

Какво да се прави?

 

Ако откриете този неприятен факт навреме, когато лека мрежица покрива само сухата обвивна люспа,  може да я почистите със суха кърпа. Това обаче е недостатъчно. Ще трябва да потопите луковиците във воден разтвор от търговски формалин 40 % – 1 : 50 или в разтвор от калиев перманганат. Когато ще засаждате не на открито, а в съдове за форсаж, ще трябва да се обеззаразите и почвената смес. Нещо повече, задължително е да се дезинфекцират и саксиите или сандъчетата. Освен с химични прпепарати, това може да стане и чрез пропарване с гореща вода.  

В случай обаче, че луковиците при изваждането, почистването или при транспорта са били дори и леко наранени, но не сте открили навреме появата на плесента, то вероятността тя да навлезе във вътрешността е голяма. Такива луковици не трябва да се засаждат!

Важно е до засаждането луковиците да останат здрави! Затова ако са в полиетиленова опаковка, задължително ги освободете и проветрявайте добре. Не забравяйте, че със засаждането не трябва нито да се избързва, нито да се забавя много. Ще трябва да се съобразявате предимно с метеоророгичните условия във вашия район. Важно е растенията да успеят да се вкоренят до настъпване на студовете. Оптималната температура за това е от 5 до 7ºС.

 

За да поръчате луковици за лалета, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 172 | Прочетено във Вестник за градината