Енциклопедия

Раздел Статии:

Какви цветя да сложим на северния балкон

Какви цветя да сложим на северния балкон

Изтощените през зимата саксийни цветя, които можете да изнесете през лятото на северен или с по-слабо осветление балкон, са както от цъфтящите, така и от листнодекоративните видове. Ако имате саксия с хортензия, задължително ще трябва да я изнесете, възможно най-рано. Имайте предвид, че освен сянка, растенията изискват и много влага, затова поливайте така, че почвената смес винаги да е влажна, а по възможност в подложката да има вода. Много важно е водата да не е варовита, защото това може да причини хлороза по листата. Желателно е в началото на лятото да торите с разтворени във вода минерални торове. Отстранявайте прецъфтелите цветове.

През последните години много модерно стана циганчето, по-специално хибридите на импасиенс валериана, както и хибридите Нова Гвинея. Ако им намерите подходящо полусенчесто място на балкона, растенията ще цъфтят изобилно през цялото лято, чак до октомври. Периодично откъсвайте избуяли клонки, за да предизвикате вторично разклоняване и по-изобилен цъфтеж. През септември си вкоренете няколко нови чепки, които да презимуват в стаите, а напролет ще заместят остарелите екземпляри.

Няколко вида през последните години се наложиха като модерни саксийни. Желателно е лятото да прекарват на открити балкони и тераси. Такъв вид е бананът. Много важно е да го предпазите от вятър, който жестоко разкъсва листата, а растенията погрозняват и страдат. Поливайте редовно. Не забравяйте да изнесете японската мушмула, чиито листа са прелестно красиви. Ако екземплярите са по-стари, то през септември-октомври може да са цъфтели и сега през май плодовете ще започнат да узряват. Пазете растенията от дъжд, защото той може да причини краста по листата! Поливайте, чак когато повърхността на почвената смес в саксията изсъхне.

 

За да си изберете цветя за балкона, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 68 | Прочетено във Вестник за градината