Енциклопедия

Раздел Статии:

Какви цветя да засадим край градинските пътечки?

Какви цветя да засадим край градинските пътечки?

Изборът на цветята зависи най-вече от качествата на почвата. Ако тя е пропусклива, отцедлива, може да очертаете пътеката, да направите плитък изкоп или просто да наредите плочите, оставяйки между тях разстояние от 5-10 сантиметра. Ако почвата обаче не е отцедлива,  а плътна и глинеста, по-добре да се направи предварително изкоп, дълбок около 30 сантиметра, и в него да се насипе 20 см пласт пясък. Отгоре следва да се нанесе пласт, приготвен от градинска почва и пясък. Така ще постигнете бързо отцеждане на водата след дъжд и плочите, както и растенията между тях и край тях, ще остават чисти. За освежаване на каменната пътека има не малко подходящи растения. Ето някои от тях:

Каменоломка (Ssxifraga). Някои каменоломки са подчертано сухоустойчиви и понасят известно утъпкване. За крайпътечна украса се подбират видове с ниски стъбла и трайни листа. Те намират място както край пътеката, така и между плочите, от които е направена. Такива са видовете S. Umbrosa и S. Dioozon.

Арнария (Arnaria montana). Това е многогодишен сухоустойчив и студоустойчив вид. Подходящ е за засаждане край пътеката, където образува високи 10-15 см и широки около 40 см туфи. Цъфти обилно с бели цветове, при това през цялото лято, стига да се изрязват постоянно прецъфтелите цветове.

Иберис (Iberis sempervirens). На височина достига до 20-30 сантиметра, цъфти през пролетта с бели цветчета, предпочита слънчеви места и камениста почва.

Гороцвет (Adonis vernalis). Развива до 20-30 см дълги стъбла със силно нарязани листа. Цъфти през пролетта с жълти цветове, вирее на отцедливи почви и е подчертано сухоустойчиво растение.

Дебелец (Sempervivum). Развива до 3-5 см дълги стъбла с месести листа, събрани в сбита розетка. Цъфти през лятото с жълти цветове. Предпочета каменистата почва и е подчертано сухоустойчиво вечно зелено растение.

Разбира се, с изброените дотук видове не се изчерпват растенията, които може да засадите по пътеката и край нея. Може да опитате със здравец, мащерка, карамфил и много други. Ако разнообразите пътеката тук-там и със скални кътове края нея, може да включите и папрати, кокичета, декоративни треви и други интересни видове.

 

За да си изберете най-подходящите цветя, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 2252 | Прочетено във Вестник за градината