Енциклопедия

Раздел Статии:

Кавказката ела е лесна за отглеждане

Кавказката ела е лесна за отглеждане

По морфологични белези кавказката ела (Abies nordmanniana) много прилича на обикновената. В нашата страна достига височина около 25-30 м, но в естественото си местообитание планините на Кавказ достига височина 55-65 м. Короната й е много гъста, понякога е разположена почти до основата на дървото и е с тясноконусовидна форма, като това я прави подходяща за озеленяване на двор и градина, озеленяване на частни вили и къщи. В началото клонките са окосмени, но след като поотрасне малко, те стават гладки. Листата са дълги от 2 до 4 см плоски на върха са закръглени или врязани. От горната страна листата са тъмнозелени и лъскави, а от долната страна са светлозелени с две бели ивици. Шишарките са сравнително дълги те достигат около 20см. Шишарките на елите са устроени от два типа люспи, единият се нарича семенен или семенни люспи, а другия вид покривен или покривни люспи.

Кавказката ела не е особено взискателна  към почвените условия, може да вирее на всякакви почви, но най-добре се развива на дълбоки влажни и плодородни почви. Кавказката ела е умерено студоустойчив вид. Тя може да издържи на студове и ниски температури от порядъка на – 25 градуса.

Ако условията, в които се развива са благоприятни, дълговечноста на тази ела може да достигне 500 год. Растежът й е малко по-бърз от този на обикновената ела, затова е важно да се засажда на по-голямо разстояние от близките до нея растения.

 

За да поръчате разсад за кавказка ела, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 121 | Прочетено във Вестник за градината