Енциклопедия

Раздел Статии:

И сега можете да си направите пелин

И сега можете да си направите пелин

Пелинът е слабо алкохолна, оригинална българска напитка, известна на нашите лозари и винари още от древността. Има приятен слаб горчиво-сладък вкус и билков аромат.

Приготвя се от качествени едногодишни вина. Пелинът спокойно може да се нарече българският вермут.

Наложеният пелин става само от прясно грозде, освен билки се слагат също ябълки и дюли. Обикновеният обаче може да се направи през цялата година. Най-често – когато виното от предишната реколта е към края и не бива да се съхранява в непълни съдове. Има няколко варианта на билкова смес, във всички случаи доминира пелинът.

Предлагаме ви два от тях, при които 100 литра вино ще превърнете в еликсир.

 

Първи вариант

50 г пелин (цветът с тънките клонки), 5 г бял равнец (цветните китки без стъблата), 5 г босилек (стъблата, листата и цветовете), 10 г червен кантарион (цветните китки с половината от стъблата), 10 г цвят от бъз, 20 г семена на кориандър, 15 г листа от маточина, 4 г сухи корени на бял оман, 3 г цвят на лайка, 5 г мащерка.

 

Втори вариант

40 г пелин, 10 г кориандър, 20 г комунига, 15 г маточина – 15 г, 5 г босилек, 10 г червен кантарион, 5 г бял равнец, 5 г мента, 5 г жълт кантарион, 5 г мащерка, 5 г лавандула, 10 г лайка, 5 г бъзов цвят, 5 г риган.

 

В домашната лаборатория

 

Билките се смилат или нарязват на парчета до 2 см, семената се мелят на едро. Сместа се залива с 1 л вряща вода, съдът се затваря с капак. Така се оставя се да престои 24 часа, през това време добре се разбърква. После водният екстракт се прецежда през гъсто платно. По възможност билките се пресоват, за да се извлече максимално количество от тях. Изцедени, те се поставят отново в съда и се заливат с 4-5 л вино. След 24 – 48 часа течността се прецежда.

Двете билкови настойки – с горещата вода и с виното, се смесват. Това е екстрактът. От него внимателно се изсипва във виното, постоянно се дегустира и когато се получат желаният аромат и вкус, напитката е готова. Не е необходимо стриктно да се спазват рецептите, всичко е въпрос на вкус.

По желание се подслажда с около 50 г/л захар, 200 г/гроздов сок л, или с 60-70 г/л гроздов концентрат. Но това не е задължително. Освен това захарта прави напитката неустойчива и трябва да се сулфитира поне с 1 г/л серниста киселина. Ако пелинът се съхранява в топло помещение, е възможно в него да започне вторична алкохолна ферментация, която ще влоши качеството му.

Затова ви съветваме да прибавяте захар малко преди консумацията. Някои почитатели на напитката я предпочитат суха, т.е. неподсладена. Тогава по-лесно и по-трайно се долавят и запомнят приятната горчивина и ароматът.

 

За да поръчате готова настойка за НАТУРАЛЕН (ОБИКНОВЕН) ПЕЛИН, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 95 | Прочетено във Вестник за градината