Енциклопедия

Раздел Статии:

И сега можете да сеете моркови

И сега можете да сеете моркови

Почти през цялата година в градината могат да растат морковите. Засетите преди зимата скоро ще са готови. През април се сеят моркови за лятото, а в началото на юни е ред на морковите, които ще отиват в туршията. Най-богати на каротин са кореноплодите с по-силен оранжево-червен цвят, в белите полезното вещество изобщо липсва. Освен заради витамините крехките моркови са ценни и заради желязото, медта, калция, йода, които съдържат.

 

Избирайте сорт с ярка окраска

 

Най-известният и широко разпространен у нас и в чужбина е сортът Нантски. Той има цилиндрични, крехки, оранжево-червени кореноплоди, дълги 12-15 см. Сърцевината е малка, кората е с малки плитки “очи”. Ран до средно ран, сортът иска 100-110 дни, за да се развие пълно. Шантене е широко разпространен, високодобивен сорт, с крехки, сочни оранжево-червени кореноплоди, средата е голяма, със звездовидно напречно сечение. Има едри и дълбоки очи. Достига до 15-16 см дължина. Принадлежи към групата на средно ранните, необходими са му 110 – 120 дни. Съхранява се отлично през зимата.

 

Искат да са на равно, почвата да е пропусклива

 

За морковите са подходящи равни или слабо наклонени места с дълбока, рохкава структура, богата на органични вещества и чиста от плевели почва и пропусклива подпочва. Ако морковите заемат площта на много добре наторен с оборски тор предшественик, сега се тори само с минерални торове. Подходяща е лехо-браздовата повърхност с висока равна леха. Схемата на сеитба при по-голяма площ е 55+35+35+35, необходими са 45 г семена на 100 кв. м. На по-малки площи се използва засяване на тирове, които обикновено са широки около 30 см. Семената се засяват в редове, между които се оставят 10 см. При ръчната сеитба са необходими около 100 г за 100 кв.м. За да се ускори поникването, семената се рътят – поставят се в торбичка и през 5 часа в продължение на един-два дена се топят в хладка вода, която редовно се сменя. После се засяват във влажна почва, не бива да попадат по-дълбоко от 2 см. Почвената кора се разрохква, преди да се появят растенията.

 

Лидерът

 

Морковът е всепризнат лидер сред зеленчуците по съдържание на бетакаротин. В 100 г има повече от 11 мг от този антиоксидант. А по това вече спор няма, бетакаротинът предпазва клетъчните ядра от свободните радикали, които променят генната субстанция ДНК и причиняват образуването на тумори. Зеленчуците, богати на бетакаротин, понижат риска от рак на белия дроб. Освен това морковите понижават високото ниво на холестерола.

 

За да поръчате семена за моркови, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 125 | Прочетено във Вестник за градината