Енциклопедия

Раздел Статии:

И от боровинката може да се прави вино

И от боровинката може да се прави вино

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинката, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 дни. В това време киселината преминава частично или напълно в други съединения, които не пречат на спиртните дрожди и алкохолната фермен тация ще протече нормално.

За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се заливат с вода (на 10 кг боровинки – 4 л вода) и се загряват до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват през тензух, марля или по-едро ленено платно. Твърдите части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след 24 часа отново се пресоват. Така се извлича максимално количество сок.

Сокът от първото и второ пресоване се смесва и на всеки литър се прибавя по 100-120 г захар и 2-3 г лимонена (винена) киселина, предварително разтворени в малко топла вода. Така се осигурява 8-9 градуса алкохолно съдържание на готовото боровинково вино. Добре е да се прибави по 0,3 г на литър амониев хлорид (нишадър), за да се активира алкохолната ферментация. Той може да се компенсира с прибавката на малко хлебна мая, предварително разтрита с хладка вода в чаша.

За ферментацията се използват стъклени съдове (дамаджани, буркани), през които може да се наблюдава протичането на ферментацията. Тя трае около седмица при температура около 25 градуса. Щом плодовете се утаят на дъното на съда, виното се избистря частично и се претака в бутилки, които все още не се затапват, понеже може да протече вторична ферментация.

Боровинковото вино ще стане интересна разхладителна напитка, ако преди консумация се прибави незначително количество студена газирана вода.

 

Разнообразие

 

Асортиментът на напитката ще се разнообрази, ако вместо 100-120 г се прибави 200-250 г захар на всеки литър. Тогава става десертно вино, което много сполучливо може да се използва с десертите, създавайки приятна хармония във вкуса.

 | Views: 209 | Прочетено във Вестник за градината