Енциклопедия

Раздел Статии:

И в солена почва може да се отглеждат растения

И в солена почва може да се отглеждат растения

Ако в кореновата система на растението се повиши концентрацията на сол, неговото развитие ще спре и рано или късно то ще загине. При повишена концентрация на сол растението страда от недостиг на вода, точно така както и при засушаване. Особено опасна е готварската сол.

Солта, действайки като консервант, потиска дейността на почвените микроорганизми, лишавайки растенията от минерални храни.

Главното средство за борба с отрицателното въздействие на солта е водата. Тя може да понижи концентрацията на сол и да спаси растенията от отравяне. Друг способ е като се подобри структурата на почвата и тя се насити с органичен тор, богат на микроорганизми, например компост.

Разбира се, това ще помогне само в случаите, когато няма постоянен приток на сол отвън.

 

Дренаж от чакъл е възможно спасение

 

Независимо от всичко, дори ив най-неблагоприятното място със солена почва може да се отгледат растения, приспособени към такива условия.

Ако имате участък в градината с подобен проблем, най-важното е да не прекопавате цялата свободна площ. В случай че искате да засадите декоративни и плодни дръвчета и храсти, трябва да изкопаете ямки с достатъчни размери. На дъното на всяка насипете чакъл за дренаж. Отгоре е мястото на рохкавия и водопроницаем слой. По периметъра на ямката се поставя дълбоко заровен бордюр от пластмасова лента. Горното ниво на слоя трябва да е малко по-високо от околната почва, за да се избегнат директните потоци от солена вода по нейната повърхност. Ако се отчете, че основната маса от смучещи корени на дърветата е разположена в най-горния слой, то има шанс при добро и често поливане концентрацията на сол да остане в нормата.

Едногодишни тревни растения в градина със солена почва трябва да се засаждат на повдигнати места. Горният слой се снема, по периметъра се слага лентовиден бордюр от някакъв гъвкав и негниещ материал. Сипва се чакъл за дренаж. Отгоре се натрупва плодоносен грунт с дебелина 30-40 см.

 

Галофитите обичат „пикантния” вкус

 

Може да опитате да засадите и соленолюбиви растения, наречени галофити. Много перспективна е бялата детелина – тя ще оцелее въпреки високата солна концентрация. Не забравяйте и за алпийските растения. Някои от тях ще се чувстват прекрасно на малки възвишения от каменисто-чакълеста-пясъчна смес.

 

 | Views: 231 | Прочетено във Вестник за градината