Енциклопедия

Раздел Статии:

Исопът пази ягодата от вредители

Исопът пази ягодата от вредители

Отдавна е известно, че чесънът е добър съсед на ягодите, защото притежава фитонцидни свойства и гони вредителите им. Но и исопът е верен приятел на ягодите, показва опитът на стари градинари. Те препоръчват да се редуват редове със зимен чесън и редове ягоди. Но чесънът може да бъде настанен просто посред лехите с плодовата култура.

Достатъчно е исопът да бъде сложен в началото, средата и по краищата на ягодовото насаждение. И тогава сивото гниене няма да е толкова опасно за сочните, но твърде чувствителни плодове.

Но многогодишното растение освен полезно е и много красиво и ще е истинска атракция в градината. Hyssopus officinalis е латинско име на исопа, в диво състояние у нас се среща по варовити скали най-често в Югозападна България и в Белоградчишко. Познато е предимно като билка с противовъзпалително действие, която помага при кашлици и стомашни оплаквания. В Южна Европа обаче често го прибавят и към домашните ликьори и други плодови напитки. Прочутият „Шартрьоз” дължи вкуса си на исопа.

Полухрастовидното растение достига на височина 70-80 см, в диаметър се разраства до 60-70 см. Стъблата са четириръбести, разклонени, почти голи. Листата му са ланцетни, а цветчетата – дребни. Исопът не е капризен  и е сухоустойчив. Понася много ниски зимни температури, но не харесва осолени и блатисти места.

Ако засадите разсад, ще цъфне още през първата година. Хванато от семена, цъфти от втората. Бере се във фаза пълен цъфтеж. Връзва се на букети и се оставя в сухи и проветриви помещения. На едно място се отглежда 5-6 години.

Исопът е отлично медоносно растение, привлича пчелите при роене.

 

За да поръчате семена за исоп, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 94 | Прочетено във Вестник за градината