Енциклопедия

Раздел Статии:

Искате ли коледничето да цъфти обилно?

Искате ли коледничето да цъфти обилно?

Коледничето, известно още като коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus), също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, коледничето е епифит и има коренно различни от другите кактуси: изисквания – лека, богата на органични вещества почва, интензивно осветление, но не пряко, редовно поливане особено по време на цъфтеж.

Тайната за обилния цъфтеж и тук са фотопериодизмът и температурата – къс ден и ниски температури.

Залага съцветия при 12-14 часа нощ, но за разлика от коледната звезда тук не е необходимо изкуствено затьмняване. Естествената малка продължителност на деня в есенно-зимния период у нас е благоприятна и достатъчна. Важен обаче е температурният диапазон: дневната температура трябва да е до 16-18°С, нощната – 12-16°С, а по време на цъфтежа – около 15°С. За да осигурите този температурен режим, изнесете растенията извън помещенията с парно отопление. След поява на цветните пъпки не бива да се променя мястото на растението.

У нас вече се предлагат различни сортове от коледния кактус. Все по-голяма популярност добиват и подобните на коледничето представители на плоскостъблените кактуси: рипсалидопсис (Rhipsalidopsis rosea), познат като великденски кактус, епифилуми (Epiphyllum), други видове от род зигокактус (Zygocactus).

 

 | Views: 430 | Прочетено във Вестник за градината