Енциклопедия

Раздел Статии:

Искате ли да си имате прясно грозде за Коледа

Искате ли да си имате прясно грозде за Коледа

У нас прясно грозде се яде главно през есента в продължение на два месеца през периода на узряването и беритбата. Разбира се, в късна есен и през през зимата в страната внасят вкусния плод, но цените са високи и не всички могат да си го позволят.

Който си произвежда десертно грозде, може да удължи срока на съхранението, стига да спазва определени правила. В по-топлите райони на страната гроздето е възможно да се запази върху лозите, докато паднат първите есенни мразове и дъждове. За да предпазите гроздето от косове и оси, поставете го в книжни или перфорирани найлонови кесии. В някои южни страни, в които лози,те се отглеждат на хоризонтални високи конструкции, върху узрялото грозде се простира найлоново платно, то пази от дъжд.

Стара практика у нас е ценният плод да се запази свеж до декември на “свисла”. За тази цел гроздовете се

отрязват с по-дълги пръчки, след това се навързват по 3-4 в снопчета, които се окачват под стрехите на къщите или в хладни стаи. Много често гроздовете се поставят в щайги или се разстилат върху хартия, съхраняват се в тавански помещения. За търговска цел гроздето задължително трябва да е в хладилник, така то се запазва свежо до януари-февруари. Когато обаче се извади от камерите, бързо трябва да се консумира, защото променя цвета си.

 

Най-дълго издържат сортове с едри зърна

 

Подходящи за по-дълго съхранение са десертните сортове с едри зърна – Болгар, Хамбургски мискет, Палиери, Алфонс Лавале, Италия и други по-късно зреещи. Всяко домакинство, което отглежда лози, може да си съхрани за по-дълго време грозде по този начин.

 

Гроздове в стъкленици

 

В най-добро състояние грозде се запазва по т.нар. френски метод “Томри”. При него може да се съхрани до май, без да промени Външния си Вид. За целта гроздът се отрязва е пръчките – 10-15 см под него и 5-6 см – отгоре. Долната част на пръчката се потапя 8 малки стъклени шишенца, напълнени до половина с обикновена вода, в която се пускат 1-2 парченца дървени въглища или се сипват няколко капки ракия. Стъклениците се поставят в наклонено положение върху специално направени етажерки, така че гроздовете да висят свободно, без да се допират един до друг. Съхраняват се в помещения, в които се поддържа температура над 0 до 4-6 градуса и влажност на въздуха до 90 процента. Водата в стъклениците се долива при изпарение. Гроздовете периодично се преглеждат и се отстраняват повредените зърна.

 

За да си изберете нови сортове лозички, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 532 | Прочетено във Вестник за градината