Енциклопедия

Раздел Статии:

Изсушете си сливи за зимата

Изсушете си сливи за зимата

Тази година сливите дадоха добра реколта. При домашни условия за известно време те може да се съхранят и в хладилника, на за зимата е най-добре да се изсушат. Септември е подходящо време, защото има слънце, а и плодовете достигат подходящата за целта зрялост. Освен зрели те трябва да са едри и здрави.

Сливите може да се сушат цели или разполовени. Ако са цели, трябва да се потопят за 10-15 минути в гореща вода. Така по кожицата им се образуват пукнатини, през които се изпарява съдържащата се в тях вода. Вместо във вряща вода, сливите може да се потопят и за 30 секунди в 0,5-1% разтвор на натриева основа (сода каустик). След това задължително се измиват обилно със студена вода. Ако ще ги сушите разполовени, няма нужда да ги потапяте в гореща вода или содов разтвор.

Подготвените плодове се нареждат на скари, излагат се на слънце и периодично се обръщат.

Много интересен начин на сушене при домашни условия е чрез нанизването им на конец. Костилката предварително се изважда и на нейно място се поставя орехова ядка.

Септември не винаги е слънчев. Влоши ли се времето, сушенето продължава под навес или друго закрито място. Много са подходящи слънчевите оранжерии.

 

 | Views: 247 | Прочетено във Вестник за градината