Енциклопедия

Раздел Статии:

Използвайте окапалите листа за торене

Използвайте окапалите листа за торене

Торът от окапалите листа е особен. Той се приготвя отделно, защото окапалите листа се разлагат от различна микрофлора. Получената почва е рохкава и лека, богата на хранителни вещества и лесно се усвоява от растенията. Средната норма на листната почва на 1 кв.м е 2-4 кг. Тя се използва за разсад, стайни растения, за мулчиране, в оранжерии. Има голямо приложение при растенията, които не понасят органичен тор.

 

Как да оползотворим широколистните

 

През есента съберете окапалите или полуизгнили листа на купчини, които се покриват, за да не ги разнесе вятърът. През лятото обръщайте купчините и ги поливайте, за да са постоянно влажни. При разлагане се образува почва с голямо количество органични киселини и процесът на разлагане се забавя. За да се избегне това, се внасят 0,5 кг вар на 1 куб.м полуразложени листа. Намокрянето на купчината с течен оборски тор ускорява процеса.

Листната почва се получава от листата на бреза, липа и клен. Листата на дъб и върба не са подходящи, защото съдържащи дъбилни вещества.

 

Отвара от картофи засилва процеса

 

За да се ускори разлагането, градинари поливат листата с 0,5 % разтвор карбамид или отвара от добре надробени картофи. Сваряват се 1 кг дребни картофи в 3 л вода, а след това се разреждат с 10 л студена вода. За 100 кг листа са достатъчни 5 л отвара. През пролетта, след трикратно обръщане на листата, почвата е готова.

Листата от бреза, липа и клен се разлагат бързо и се използват за мулчиране. Слагат се под овощни дървета на слой, дебел 10-15 см, покриват се с клонки и се оставят дъждът и снегът да ги дообработят. През есента се превръщат в органичен тор.

 

Мулч от иглички за ягодите

 

Игличките на смърча и елата могат да се превърнат в почва. Горният слой от иглолиста се маха и се взима по-долният, той се натрупва на неголеми купчини. През лятото няколко пъти се обръщат и се поливат.

Иглолистната почва не е много богата на хранителни вещества, затова се ползва за разрохкване и подкиселяване. Ако почвата е кисела, тогава боровата почва се разкиселява с вар или дървесна пепел. Иглолистната почва може да се прилага и за мулчиране на ягоди. Тя ги предпазва от студове, сиво гниене и заплевеляване.

 | Views: 1433 | Прочетено във Вестник за градината