Енциклопедия

Раздел Статии:

Изнесете обичките на терасата

Изнесете обичките на терасата

Малката градина на балкона няма да бъде завършена, ако не се украси с обички, известни още като фуксия. Цветето представлява интерес за всички, които искат да направят истинска градина на балкона си, защото цъфти обилно и продължително от началото на пролетта до късна есен. Всички фуксии са прекрасни след като се покрият обилно с цвят, независимо дали са с дребни или едри цветчета, едноцветни или шарени.

През зимата обичките се намират в пълен покой и през това време трябва да се държат на прохладно място. Още в ранната пролет трябва да се внесат в стаите, да се окастрят и да се пресадят в средни по големина съдове с парникова почва. След това растенията се поставят на слънчев прозорец, ако няма такава възможност, по-добре е да се оставят в мазе или зимник до май, а след това направо да се изкара навън.

На светло място, след като бъде осветена от слънцето фуксията, започва скоро да цъфти. Най-красиви са младите храстовидни растения. Те се получават от резници, които се вземат от връхните части с дължина до 10 см. Вкореняват се при температура 18 градуса, след което се засаждат в саксии, запълнени със смес от равни части листовка и парникова пръст, добавят се малко торф и пясък. След десетина дни се пресаждат в малки саксийки.

След като времето се затопли за постоянно, фуксиите не понасят стайната атмосфера и трябва да се изнесат навън. Ако са в двора, те трябва да се разположат на леко засенчено място, а на балкона може да се радват на сутрешното слънце. Обичките трябва да се поливат обилно и ще започнат да цъфтят изключително обилно. Не трябва обаче да ги “тревожите” – да им сменяте Място или да ги затъмнявате.

За да украсите балконите си, са ви нужни няколко млади фуксии, които са покрити с листа от горе до долу. Много красиви изглеждат старите екземпляри, които са отгледани като малки дръвчета и се поставят на терасите като единични растения. Те може да се засаждат в по-големи саксии, където остават няколко години.

Добре гледаните фуксии цъфтят от началото на пролетта до късна есен. Пъпките се появяват в края на всички клони и само падането на първите хладни дъждове спират цъфтенето. Ако старите екземпляри се държат да почиват в мазето възможно най-дълго и след това през лятото се подрязват няколко пъти, без да се допуска цъфтеж, те може да се подготвят към зимно цъфтене. Още в първата половина на зимата се виждат благоприятните резултати от тази операция.

 

 | Views: 244 | Прочетено във Вестник за градината