Енциклопедия

Раздел Статии:

Изкуството да отгледаш качествен разсад

Изкуството да отгледаш качествен разсад

Да отгледаш разсад по средата на зимата е цяло изкуство. Въпреки това, за да стане по-рано продукцията от топлолюбивите зеленчуци, всички градинари отглеждат разсад, който отива в градината, веднага щом се затопли. Дотогава младите стръкове растат в култивационни съоръжения (парници, оранжерии). В тях много важно е да се осигурят най-подходящите условия – оптимална температура, светлина, хранителни вещества. Трябва освен това добре да познавате изискванията на растенията, които ще отглеждате.

Сега е времето, когато започват сеитбите на основните зеленчуци – домати, пипер, патладжан, по-късно и на краставици. Вече сте подготвили торо-почвена смеска. Задължително трябва да знаете произхода на семената, най-сигурно е да са купени от лицензирана фирма. Ако използвате собствени, първо ги обеззаразете. Доматите запазват кълняемостта си 4-5 години, пиперът – също толкова, а патладжанът и краставиците – 5-6 години. В зависимост от вида и едрината на семената те се засяват на различна дълбочина – доматите и пиперът на 1-2 см, краставиците – на 3-4 см.

Топлината е необходимото условие, за да протекат нормално всички жизнени процеси в растението. Разбира се, всеки вид има специфични изисквания, даже през отделните фази на развитие. Най-благоприятната температура за покълване на топлолюбивите зеленчуци е 25-30 градуса. След като поникнат, трябва да е с 3-4 градуса по-хладно. Този момент е критичен за разсада, който се отглежда в парници. С понижаването на температурата резервните хранителни вещества се използват главно за развитието на кореновата система.

Ако веднага след като поникнат семената е топло, а светлината е оскъдна, се засилва дишането. Тогава се изразходват голяма част от хранителните вещества на семената, корените изостават, а кълновете се изнежват – “изцуляват”. По-ниска температура и повече светлина трябва да се поддържа 2-3 дни след поникването.

И още нещо – спазвайте точно сеитбената норма, за да получите редовен посев. От гъстия резултатът няма да е добър.

В стремежа си да получат по-рано зрели домати или други зеленчуци, някои градинари засяват и пикират разсада преди да е настъпило времето за засаждане. Особено това важи за гъстия посев. В богата хранителна среда разсадът се развива бързо, започва да се засенчва, изтегля се и се изнежва, етиолира. Поддържането на високата температура и висока влажност също води до изтегляне на растенията. Такъв разсад се прихваща трудно. Растенията са по-чувствителни, закъснява плододаването. Първото съцветие е с малко цветове. Общият добив рязко се понижава. Етиолираният разсад се познава по бледия цвят на листата , високото тънко стъбло и по-дългите между възлия при доматите.

Добрият разсад за засаждане трябва да е “изпечен”, закален, висок 20-25 см, стъблото му да е дебело, листата – тъмнозелени, корените да са здрави и добре развити.

 

Изберете сорт…Вижте повече

 | Views: 481 | Прочетено във Вестник за градината