Енциклопедия

Раздел Статии:

Изберете подходящо място за нандината

Изберете подходящо място за нандината

Нандината (Nandina domestica) представлява широколистен вечнозелен храст, който е представител на семейство Киселтрънови (Berberidaceae). Височината на храста достига около 2 метра. Ширината на стъблото му е 1,5 метра с многобройни и неразклонени клонки, които увеличават броя си към върха на растението. Листата са широколистни и лъскави. Дължината им е от 50 до 100 сантиметра. Младите листа са назъбени и през пролетта са оцветени в ярко розово до червено. Цветовете притежават конусовидна форма и са бели на цвят. Домашната нандина цъфти в началото на лятото. Плодовете са яркочервени и зреят през късна есен.

Засадете нандината на добре осветено място, но я защитете от директното слънце в горещите часове на деня. Най-добре е да изберете мястото така, че сутрин растението да е огрявано от слънцето, а след обед да е на сянка. Добре ще се чувства и на прошарена сянка. Почвата трябва рохка, водопропусклива, с неутрална реакция. Поливайте редовно и обилно, особено през лятото. Резитби на храстчето обикновено не се налагат.

Нандината е сравнително студоустойчиво растение. Издържа застудявания до минус 15-20 градуса и може без проблеми да се отглежда в Южна България.

 

Лечебни свойства

 

В древната китайска медицина листата на нандината са били използвани за приготвянето на различни медикаменти, които са се използвали при настинка, кашлица, различни възпаления, инфекции, скрофула. От корените и стъблата китайските лечители приготвяли отврари, които се прилагали при треска, обикновена настинка, конюнктивит, кашлица, жълтеница, остър гастроентерит, инфекции на пикочните пътища и травматични наранявания. Според исторически данни растението е било почитано в Китай по времето на династията Сун. Дървените стъбла също са били използвани в Китай за производство на пръчици, които китайците използвали за прибори за хранене.

 

ВНИМАНИЕ!

Всички части на нандината съдържат хидроцианидна киселина, която е токсична!

 

За да поръчате разсад за нандина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 607 | Прочетено във Вестник за градината