Енциклопедия

Раздел Статии:

Зимни грижи за мушкатото

Зимни грижи за мушкатото

Малцина са любителите на цветя, които могат да се похвалят, че техните мушката са красиви през цялата година. От неоправдана любов често те отглеждат изтеглени, погрознели растения в една саксия години наред. Така вместо да създават уют в дома си, те го загрозяват, а също причиняват страдания и на растенията.

В случай че и вашите мушката са много възрастни или с неугледен вид, през зимата ги оставете на хладно място. Най-подходящи са избените помещения, стълбищата или остъклените балкони. Важно е температурата да не пада под 0 градуса, за да не загинат растенията. Те не се нуждаят от много вода. Поливайте ги съвсем оскъдно и рядко, колкото да изживеят зимата. Дори стъблата да се изтеглят и част от листата да опадат, рано напролет след няколко поливки вие ще можете от тях да нарежете стъблени и връхни чепки с 10-12 см дължина. Използвайте всички надземни части. Отстранете долните листа по резниците. Вкоренете ги в саксии или сандъчета на разстояние 4 см един от друг. Поставете съдовете на топло и светло място. Поливайте редовно.

 

Сменете саксиите

 

Когато растенията са добре вкоренени и са с 4-5 нови листа, засадете ги поотделно в саксии № 10 или по няколко в сандъчета. Много важно е, щом укрепнат, веднага да премахнете връхчетата. Така ще предизвикате желаното разклоняване. Растенията няма да растат на височина, а броят на цъфтящите стръкчета ще е много голям. Вие ще се радвате на цветовете им цяла година.

 

През февруари – на светло и поливайте

 

Когато вашите мушката са две- или тригодишни, най-добре е за зимата да изрежете стъблата им на около 10-12 см височина. Поставете ги в помещения при температура 10-12 градуса и поливайте умерено. Ако не са на светло, те няма да се активизират и ще прекарат леко зимната си почивка. През февруари-март ги поставете на светло и по-топло място, при температура около 18 градуса. Започнете да поливате редовно. От страничните пъпки ще избият много разклонения, които няма да растат на височина, така че през лятото ще се оформят като сферички, покрити целите в цветове.

Ако спазвате тези правила и още през август вкорените нови резници, вашите растения ще цъфтят и през зимата. Поддържайте 18 градуса температура, поливай те умерено и проветрявайте редовно. Напролет само ще им премахнете връхчетата, за да вървят не нагоре, а встрани.

Запомнете: Мушкатото и сакъзчето растат добре и дават много цветове само когато са млади!

 

 | Views: 530 | Прочетено във Вестник за градината