Енциклопедия

Раздел Статии:

Зимният мраз е полезен виното

Зимният мраз е полезен виното

Студът носи голяма полза при производството на вино. В големите винарски заводи съществуват специални цехове, които по всяко време на годината могат да се използват за този род третиране. Трапезно вино замръзва при минус 4-5°С, затова престоят му в зимния студ не трябва да продължава повече от 7-8 дни.

 

ПОЛЗИТЕ

 

Чрез студът виното се самоизбистря, понеже се пресичат азотните вещества, които най-често са причина за мътнеене на виното. Ако сте приготвили вино от недобре узряло грозде в него се съдържа много ябълчна киселина, която му придава лош привкус и го прави грубо. Тази киселина бързо се утаява на дъното на съда и виното се освобождава от нея при претакане.

Студът убива вредните микроорганизми, причиняващи болестите вкисване и цветясване. Такива вина са винаги по-трайни. Ако виното ви сладни, може да се попречи чрез ниските температури на заферментирането и така да го консумирате. При червените вина от студа се пресичат дъбилните вещества и стават по-нежни. Ако пък искате, от тъмното вино можете да си произведете розе.

В много страни, когато реколтата от грозде е с ниска захарност се прибягва към масово излагане на слабоалкохолното вино в бъчви при температури минус 8-10°С и така се позволява виното да замръзне. След това от него се изтака само бистрото, а останалият лед след разтапянето му се превръща в слабоалкохолна вода, която служи като прибавка на трамбованите джибри, за изваряване в ракия.

 

 | Views: 164 | Прочетено във Вестник за градината