Енциклопедия

Раздел Статии:

Зимната ряпа се сее насред лятото

Зимната ряпа се сее насред лятото

Имате два варианта – да си отгледате бяла или черна ряпа. Бялата е с по-слабо лютиви и по-нежни кореноплоди, дава повече добиви. Черната съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение.

Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести, с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи именно на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка,мангана, витамини, макар и не в големи количества.

Но ряпата има и лечебно действие. Усилва секрецията на храносмилателните жлези и повишава апетита, стимулира чревната перисталтика със слабително действие, успокоява бронхиални спазми и улеснява отхрачването, възбужда сърдечната дейност, извлича холестерола от кръвта, притежава бактерицидно действие.

Голямата студоустойчивост и безпроблемното съхранение поставят ряпата измежду ценните зеленчуци за есенно, зимно и ранно пролетно използване. Добрият вкус и лечебни качества, късият вегетационен период и сравнително скромните топлинни изисквания са причина градинарите да проявяват интерес към растението.

Най-благоприятната температура за развитието на ряпата е около 16 градуса. Тя обича прохладно и влажно време. Горещините и продължителната суша влошават качеството на кореноплодите и намаляват добива. Зеленчукът иска и достатъчно осветление, затова не му определяйте сенчести места или междуредията на стари овошки. Площта трябва да се полива. Освен това почвата да е добре обработена, рохкава и богата. Не внасяйте пресен оборски тор. Най-добре е да използвате местата след богато наторени предшественици, каквито са краставиците, доматите, пиперът, тиквите.

Преди сеитбата се подготвят дълги фитарии. Мястото се полива обилно и почвата се подготвя добре, за да поникнат бързо семената. На големи площи се използва редосеялка – 30-40 см между редовете или на двуредова лента при 20-25 см между редовете и 50 см между лентите. Засява се на дълбочина 1-1,5 см. Щом образуват два същински листа, време е да се проредят стръковете. При първото прореждане се оставят 2-3 см между растенията, а при окончателното – 15-20 см в реда.

 

Сушата пречи да се образуват глави

 

При силно и продължително засушаване растенията не образуват кореноплоди, а масово стрелкуват, т.е. появяват се цветоносни стъбла.

Затова редовно поливайте, окопавайте и унищожавайте плевелите. Особено в началото зелевата бълха е най-опасна за растенията, тя прави листата на дантела. След като започнат есенните валежи, поливането трябва да е малко.

 

За да поръчате семена за ряпа, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 429 | Прочетено във Вестник за градината