Енциклопедия

Раздел Статии:

Зимзелен расте във всеки селски двор

Зимзелен расте във всеки селски двор

Винката е едно от малкото декоративни растения, което вечно запазва листата си зелени, дори когато се отглеждат на открито. Издържа на студ, затова и през зимата запазва декоравивността си. Предпочита засенчени места и висока въздушна влажност. Поради това освен като почво покривна, любителите често я засаждат в саксии, с които украсявят балконите си през цялата година.

У нас винката е известна като зимзелен. От нея се отглеждат два вида. Може да изберете между винка минор (дребнолистна) и винка майор (едролистна). Сорт Ауреовариегата е със сини цветове и с изпъстрени в кремави петна листа. По-рядко се срещат сорт Алба – с бели цветове, Атропурпуреа – с пурпурни, както и Бургунди – с виолетово-червени цветове.      

Зимзелен не е претенциозно растение, но определено трябва да знаете за няколко негови каприза. Още в самото начало засадете растението на полусенчесто (шарена сянка) или сенчесто място. Ако винката е изложена на директна слънчева светлина листата й издребняват и пожълтяват. Почвата трябва да е рохкава и да се поддържа умерена влажност. Идеалната за нея почвена смес се състои от чимовка, листовка и пясък в съотношение 1:1:1. Изключително студоустойчива е прекарва зимата без проблем както на балкона, така и на терасата. За летните месеци обаче е желателно да й осигурите тераса със северно изложение.

През пролетта отстранете всички пострадали стъбълца или листа. По желание от растенията може да оформите живи прегради или да им предадете оригинален вид. Това е отличен материал за засаждане във висящи кошнички. При леко засъхване – поливате. Тъй като при допир с почвата стъблата бързо се вкореняват, може да размножавате растенията през цялата година.

 

За да поръчате семена за зимзелен, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 126 | Прочетено във Вестник за градината