Енциклопедия

Раздел Статии:

Зеленчукова градина не става между сгради и храсти

Зеленчукова градина не става между сгради и храсти

Щом сте решили да си правите зеленчукова градина, задължително е да знаете какви изисквания имат културите, които ще гледате там. Освен това градината трябва да е добре подредена и рационално използвана, до късна есен да е зелена. Да е съчетана и с цветя, защото те ще ви създадат настроение за работа.

За избора на място трябва да се предпочита добре огряван терен, тъй като почти всички зеленчуци обичат доброто осветление. Затова градинката не трябва да се засенчва от сгради, високи овощни дървета и храсти.

Зеленчуците са влаголюбиви, без поливане не става. Ако наблизо няма течаща вода, е добре да има малък резервоар, там водата ще се задържи преди поливката, за да се затопли от слънцето. Особено важно е за топлолюбивите растения.

Теренът трябва да се подравни, но е добре да има слаб наклон, защото по-лесно ще се напоява. Подпочвената вода да не е по-висока от 1 -1,5 м до повърхността.

Продължителното отглеждане на една и съща зеленчукова култура на едно и също място не е за предпочитане. Ще има вредни последици, почвата ще обеднее заради едностранчивото използване на хранителните вещества. А и ще се натрупат зарази и вредители. Почвената структура ще се разрушава. И в крайна сметка добивите всяка година ще намаляват.

 

Растенията имат претенции към предшественика

 

Трудно е като по учебник да се редуват културите, защото обикновено дворната градина е с малка площ. Но въпреки това трябва да се спазват някои правила. Лукът, градинският фасул, градинският грах и средноранните домати, ако се отглеждат няколко години на едно място, силно намаляват добивите си.

Ранните домати и картофите може да се отглеждат повече от една година на един терен, ако през същата година след тях като втора култура е имало царевица.

Най-добрите предшественици за средноранните домати са грахът и фасулът, добри са картофите, дините, пиперът, спанакът, а неподходящо е късното зеле. Пиперът най харесва да е след люцерна, картофи, грах и фасул, приема да е след късното зеле, дините. Не го садете след средноранни домати и пипер. За късното зеле най-подходящ предшественик е фасулът, но може и след ранните картофи, граха, средноранните домати и пипера, не обича преди него да са били дини и спанак.

 

 | Views: 288 | Прочетено във Вестник за градината