Енциклопедия

Раздел Статии:

Зеленчуковата реколта – хитрости на съхранението

Зеленчуковата реколта – хитрости на съхранението

Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето зеленчукови култури настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, грахът, репичките, морковите и тиквовите. Откъснати млади, имат нежен вкус. Същото се отнася за салатите и спанака, кол-рабито и червеното цвекло. Оставените на стъблото по-дълго краставици бързо узряват. Цукините са готови, когато достигнат дължина 10-20 см, тогава са най-ароматни. Брюкселското зеле се прибира по-късно, студовете дори подобряват вкуса му.

 

Червеното цвекло действа зравословно на картофите

 

Причината – червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после – от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фитофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позе-ленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество соланин.

Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18°С. За това време раните ще заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червено цвекло, което отнема излишната влага.

 

Морковите натопете в чеснов разтвор

 

Прибрани по-рано, те бързо увяхват и загниват. Съхранявайте само здрави кореноплоди – без признаци на болести и повреди от неприятели. Напрашете ги с тебешир или ги сложете в сух пясък. Нареждат се в щайги във вид на “слънце” с горната страна към стените им. Оптималната температура за съхранение на морковите е 0°С, относителната влажност на въздуха да е 90-95 %. Те добре се запазват в талашит, в кутии или полиетиленови торби, ако предварително са потопени в чеснов разтвор (1 ч.л. смлян чесън на 1 л вода), след това обаче трябва да ги подсушите.

 

Пипера оставете в щайги с пясък

 

Патладжаните ще се запазят до края на зимата, ако са увити във вестници и покрити с дървесна пепел или начукани дървени въглища. Зелените домати се оставят в плитки щайги при температура 10-15°С. За да узреят за Нова година, здравите зелени плодове увийте в хартия и наредете в съдове със слама. Съхраняват се при температура, не по-висока от 13°С, на тъмно и сухо място.

 

Главестото зеле да стои с кочана нагоре

 

Много грижи изисква главестото зеле, особено ако е измръзнало. Ако главите са измръзнали само отгоре, а средата е добра, това зеле може да се съхранява три месеца. Ако главите са замръзнали изцяло, тогава те трябва да се размразяват на няколко пъти: отначало при температура 2-6°С, а след това 2-3 дни при температура 10-25°С. Това зеле обаче не може да остане дълго.

За да не образува цветоноси по време на вегетацията, арпаджикът трябва през измата да се съхранява при минус 1 – минус 3°С.

Трябва да се помни, че плодовете и зеленчуците не се съхраняват в едно и също помещение.

 

Негасената вар понижава влажността

 

Понякога въздухът 6 хранилището е много сух и зеленчуците, губейки влагата си, започват да увяхват. Тогава овлажнете стените – напръскайте ги с вода или просто прострете влажни кърпи. Може да се случи въздухът в избата да стане прекалено влажен, зеленчуците започват да се “изпотяват”, покриват се с плесен и се развалят. Влажността се понижава след проветряване или пък ако се оставят съдове с негасена вар.

 | Views: 415 | Прочетено във Вестник за градината