Енциклопедия

Раздел Статии:

Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

Зеленият алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq), известен още като колраби, е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се натрупват резервни хранителни вещества. Върху него са разположени спираловидно листата върху дълги, разширени в основата дръжки. Листната петура е малка (50-70 см в диаметър), разперена.

В зависимост от сорта стъблоплодът е кръгъл или плоско-кръгъл, с белезникава, светлозелена или виолетова окраска, 6-12 см в диаметър  и  средно тегло от 80 до 300 г. На втората година растението развива цветоносно стъбло, цъфти и плододава.

 

Историята

 

Произходът на зеления алабаш е неизвестен, но е въведен в градинарството отдавна. Бил е познат на древните римляни под названието каулорапа – стъблена ряпа. Оттук произхожда и названието – колраби. Културата е широко разпространена в страните на Средна и Западна Европа, където сортовото й разнообразие е сравнително голямо. У нас  не е разпространено масово. То се слави с добри вкусови и кухненски качества. Приятният сладък вкус на стъблоплода се обуславя от повишеното съдържание на захароза (до 4,6 %), като по този показател културата заема първо място сред останалите зелеви култури. А с високото си съдържание на витамин С е заслужило прозвището си “северен лимон”.

 

Произведете разсад по-рано

 

Зеленият алабаш се отнася към студоустойчивите и бързо растящи растения. В зависимост от сорта вегетационният период се колебае от 60 до 100 дни. Изискванията му са подобни на главестото зеле и вирее на всички почвени типове. Може да се отглежда в парници и в леки полиетиленови оранжерии като култура за уплътняване.

За получаване на ранна продукция разсадът от колраби се отглежда в топли парници. До изнасянето му на полето се нуждае от 40-45 дни. Разсадът се пикира в полутопли парници след образуване на първия същински лист. Отглеждането му  става изключително при поливни условия, като влагата в почвата не бива да бъде по-ниска от 70 %..

Разсажда се при разстояния 70 см между редовете и 20-30 см между растенията  или лентово по схема 50+20+20+20+20.

 

Безразсадно отглеждане

 

Зеленият алабаш може да се отглежда и безразсадно. В този случай семената се засяват в почвата при започване на пролетната полска работа на дълбочина 2 см. Растенията поникват  за около седмица. С появата на първия същински лист се прави прореждане на 15-20 см едно от друго. След прореждането растенията  се подхранват  с  азотни и калиеви торове в съотношение 1:2. Поддържа се оптимална влажност на почвата, разрохква се и се води борба с плевелите. Колрабито не бива да се загърля, тъй като се забавя растежът на стъблоплодите и се влошава качеството им. Прибира се, когато стъблоплодите достигнат в диаметър 6-10 см.

 

 | Views: 704 | Прочетено във Вестник за градината