Енциклопедия

Раздел Статии:

За калдъръмчето разсад не ви трябва

За калдъръмчето разсад не ви трябва

Имате ли го веднъж в двора си, калдъръмчето (Portulaca grandiflora) само ще си се засява. Семената му се оронват, презимуват плитко в почвата и напролет покълват.

Разбира се, вие можете да си отгледате и разсад, но това ще е излишен ангажимент, а и няма съществено да ускорите развитието и цъфтежа. Най-добре е да засеете семената направо там, където искате да цъфти това прекрасно цвете. Засяването им е трудно, защото са много дребни. Ще се улесните, ако ги смесите със ситен (пресят) и сух пясък. Постарайте се да разпръснете по-нарядко сместа, за да не се налага да прореждате. С течение на времето посевът ви ще се сгъсти от самосевките.

Що се отнася до времето на сеитба, това може да направите през пролетта. Няма опасност семената да поникнат преждевременно и растенията да загинат от застудявания. Те набират сили за покълване постепенно и със затопляне на времето си тръгват нормално.

От по-важно значене е изборът на мястото. Засейте ги на слънчево място – калдъръмчето цъфти само на слънце в слънчеви дни. Много важно е също да не позволите други никнещи растения (плевели) да го потиснат, затова внимателно още отрано плевете. След плевене поливайте с лейка. Поливайте и през лятото, нищо че калдаръмчето издържа на горещина и суша. Оросяването му се отразява много добре. През лятото поливайте надвечер, когато цветчетата ще са се затворили.

 

За да поръчате семена за калдъръмче, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 91 | Прочетено във Вестник за градината