Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо сакъзчето ми не цъфти?

Защо сакъзчето ми не цъфти?

Парадоксален е фактът, че от около 400-те вида пеларгониуми, само един се е наложил в практиката с падащите си стъбла. Това е видът пеларгониум пелтатум, който у нас наричат “сакъзче” или “дъвка”. Най-оригинални са падащите му стъбла, които може да достигнат повече от 1 м дължина. За разлика от тези на обикновеното мушкато, те не са така крехки, а са еластични. Докато са млади се разклоняват богато. Листата са петоъгълни, голи, блестящи, лесно чупливи. Най-ценни са цветовете, които биват прости или кичести, събрани по десетина и  излизат от една точка на върха на цветната дръжка. Използването на най-подходящи сорт е първата причина за успех. Освен това изобилието на цветове зависи и от някои други фактори. На първо място сред тях е възрастта на растенията. Изобилен цъфтеж може да очаквате само от едно- и двугодишни растения! Затова всяка есен или рано напролет вкоренявайте много резници. Старите растения, колкото и да са красиви и да си ги обичате – унищожавайте, или ще си ги гледате само заради зелените им листа. Запомнете – сакъзчето дава много цветове, само когато е младо.

 

Светлината да не е пряка, а почвата – богата

 

Освен това трябва да му осигурите място, далеч от преките слънчеви лъчи. Най-подходящи за него са балконите и стаите с източно или северно изложение. Трябва да осигурите оптимална температура през зимния сезон около 8-10 градуса. В този период започва оформянето на цветовете.

Почвената смес трябва да е богата на лесно усвояващи се хранителни вещества. Подготвяйте я от градинска почва, много добре разложен оборски тор или листовка и малко пясък. При правилното й съставяне, растенията ще са покрити пищно с цветове, дори и без подхранване.

 

Не понася засушаването

 

Поради устройството на стъблото, сакъзчето не може да понесе продължително засушаване. Почвената смес трябва винаги да е умерено влажна. И най-краткотрайната липса на вода се отразява пагубно на формирането на цветове. Преполиването пък е още по-фатално!

 

За да си поръчате семена за сакъзче, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 804 | Прочетено във Вестник за градината