Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо по доматите Биволско сърце се образуват жълто-зелени петна?

Защо по доматите Биволско сърце се образуват жълто-зелени петна?

Много често при съзряването доматите от сорта Биволско сърце не почервеняват изцяло, а около дръжката им се оформя зона оцветена в жълто-зелен цвят . Тази зона е с твърда кожица. Това не пречи на доматите да са много вкусни, а ако се оставят да лагеруват за няколко дни почервеняват изцяло.

Причините за тази аномалия могат да бъдат няколко. В първият случай петното в основата на доматите може да е генетически определен признак. Това е отбелязано  и в характеристиката на сорта. Селекционерите се стремят да направят така, че това петно да бъде по-малко или изобщо да отсъства. Обикновено при съзряването на плода петното също узрява, но по-късно. Това може да стане по-бързо, ако доматите останат на растениета, а не доузряват в избата.

За появата на петна при този сорт и за тяхната яркост влияние оказват преди всичко условията на отглеждането. Петното е по-голямо, забележимо и по-бавно почервенява, ако температурата на въздуха по време на съзряването на доматите е много висока или напротив прекалено ниска. Недостигът на магнезий и калий, също забавя нормалното оцветяване на доматите и  може да предизвика образуването на неоцветени зони.

 

 | Views: 271 | Прочетено във Вестник за градината